ЗМІ розповіли, як РФ таємно фінансує пропаганду в країнах Балтії

Читать на русском
Американська преса розповіла про таємне фінансування Росією пропагандистських сайтів в країнах Балтії.

Російський уряд таємно фінансував групу нібито незалежних новинних веб-сайтів Baltnews в країнах Балтії для публікації потрібної Кремлю інформації.

Про це пише BuzzFeed News, повідомляє «Слово і Діло».

Російські державні ЗМІ створили секретні компанії для того, щоб фінансувати сайти в країнах Балтії. Ця схема виявилася з листування в Skype і документів кримінальної справи агента Москви в Естонії, які отримали BuzzFeed News, естонська видавнича компанія Postimees і Центр журналістських розслідувань Re: Baltica.

Три сайти були створені в жовтні 2014 року в Латвії, Естонії та Литві громадянином РФ Олександром Корніловим, членом Координаційної ради російських співвітчизників в Естонії – організації, яка нібито займається захистом прав меншин, наприклад, освіти російською мовою, але розглядається агентством контррозвідки Естонії як інструмент зовнішньої політики Кремля.

Всі сайти мають одне й те саме ім'я – Baltnews – тільки з різними кодами країн, щоб відрізняти їх доменні імена. Вони були представлені в якості незалежних медіа-сайтів для місцевого російськомовного населення кожної країни.

Корнілов стверджував, що ці сайти мають розважальну спрямованість, проте з листування в Skype зрозуміло, що Корнілов отримав вказівку від Олександра Связіна, співробітника «Росії Сегодня», яка управляє веб-сайтом і інформаційним агентством «Супутник» і інформаційним агентством «РІА Новини», дотримуватися списку затверджених тем для висвітлення.

За дворічний період Корнілов і Связін обмінялися тисячами повідомлень з редакційних питань роботи сайту.

Це листування між Корніловим і Связіним вказує на підконтрольність веб-сайтів, які, як показують документи, є частиною пропагандистської операції, організованої, що фінансується і керованої «Росією Сегодня».

Історія та істинний характер веб-сайтів було виявлено в результаті кримінального розслідування за фактом ухилення від сплати податків і підлогу щодо 55-річного громадянина Росії Корнілова, описаного в публічних звітах естонського контррозвідувального агентства KAPO як російського пропагандиста.

Партнером за проектом в Естонії офіційно була неурядова організація, яку Корнілов назвав Altmedia. Він її створив у 2010 році для представництва російськомовних у країні.

Перший контракт Altmedia, пов'язаний із веб-сайтами, був підписаний з групою Media Capital Holding BV, що базується в Нідерландах і належить через кілька компаній «Росії Сегодня», 18 серпня 2014 року, після чого Altmedia стала відповідальною за «створення і просування медіа-проектів в Естонії і країнах Балтії».

Згідно податкового аудиту, Atlmedia отримала 91 400 євро загалом у вигляді п'яти окремих щомісячних платежів, чотири з Media Capital Holding і один з компанії Barsolina Ventures, зареєстрованої на Кіпрі.

Altmedia відправляла в Barsolina Ventures щомісячні звіти про трафік, включаючи заголовки найбільш читаних історій. В рамках угоди Barsolina Ventures платила компанії 11 400 євро на місяць.

Наступною компанією, яка уклала угоду з Altmedia, була компанія SPN Media Solutions DOO Beograd, зареєстрована в Сербії. Документи з сербського бізнес-реєстру показують, що вона була створена 31 березня 2015 року компанією «Медіа Капітал», іншою компанією, що належить через посередників «Росії Сегодня».

Відповідно до фінансових звітів компанії, у неї немає співробітників, але в 2015, 2016 і 2017 роках її річний оборот становив близько 3,5 млн. євро, при цьому всі доходи надходили з «зовнішніх ринків».

Згідно сербського бізнес-регістру, її менеджерами з моменту заснування компанії є громадяни Росії.

BuzzFeed News з'ясував, посилаючись на документи українського суду, що це та сама компанія, яка таємно фінансувала українське відділення «РІА Новини».

У 2016 році, після того, як компанія зіткнулася з проблемами з податковими органами Естонії і поліцією, Корнілов поміняв неурядову організацію, яку він використовував для роботи Baltnews. Замість Altmedia він почав використовувати нову неурядову організацію Baltnewsmedia.

Відповідно до фінансових звітів Baltnewsmedia, вона отримала пожертвування на 136 800 євро в 2016 році. У звіті не вказується джерело пожертвувань, але вони складають рівно 11 400 євро в місяць – сума, яку Barsolina Ventures платила Altmedia. У 2017 році пожертвування збільшилися до 155 508 євро.

Корнілов уклав угоду з прокуратурою і уникнув засудження. Baltnews продовжує публікуться у всіх трьох країнах Балтії.

Нагадаємо, у Балтії проходили навчання НАТО.

Раніше країни Балтії просили Трампа стримати Росію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: