Трагедія в Керчі: теракт чи підліткова злочинність?

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

17 жовтня в Керченському політехнічному коледжі в анексованому Росією Криму відбулося масове вбивство: за попередньою версією, 18-річний студент цього ж коледжу Владислав Росляков привів у дію вибуховий пристрій в їдальні навчального закладу, відкрив стрілянину по людях, а потім наклав на себе руки. Жертвами його дій наразі стала 21 людина, поранені більш ніж 60, деякі з них перебувають у комі. У Росії заявили про український слід, слідком РФ відкрив справу за фактом вибуху в Керчі за статтею про теракт, але за деякий час справу перекваліфікували. Подія розслідується за статтею про масове вбивство. Тим часом у мережі вже звернули увагу на схожість одягу Рослякова з відомим вбивцею з американської школи Колумбайн Еріком Гаррісом, посиланнями на якого «керченський стрілок» ділився в соцмережах.

Політолог Олег Лісний висловив співчуття близьким, акцентувавши, що коли гинуть люди, це завжди трагедія.

«У цій ситуації можна сказати однозначно, що телевізор вбиває. Дійсно, складається враження, що підліток, який вчинив самогубство ,практично взяв це все з іншого схожого випадку, який стався в США. За цією трагедією був знятий фільм, і справді, якщо порівняти фотографії стрілка з Керчі, які були зняті камерою в школі, то підліток був одягнений в дуже схожий одяг на той, в якій був одягнений головний герой фільму, що показував реальну американську трагедію», – зазначив Лісний.

Вплив телевізора – як у політичному сенсі, так і на свідомість підлітків – вкрай серйозний. Телевізор вбиває.

При цьому, за його словами, не варто шукати політичного підтексту. Такі трагедії, на жаль, можуть відбуватися де завгодно й у будь-який час.

Неврівноважені люди, що потрапили під вплив телевізора, є всюди, додав він.

Звичайно, не виключено, що за деякий час будуть спроби пов'язати цю трагедію з політикою, оскільки технологічно брати новини, які не залишать нікого байдужим, уточнив політолог.

«Знайдуться ті, хто використовуватиме трагедію як інформаційний привід. У тому числі російські медіа включаться. Але реально з тих даних, які є, очевидно, що це трагедія», – підкреслив він.

Не варто говорити про теракт у цій ситуації, оскільки теракт завжди має кінцеву мету, акцентував експерт.

«Теракт робиться для того, щоб у такий спосіб дати сигнал суспільству про якусь проблему, пустити якийсь меседж. Теракти здійснюють з метою залякування, в ім'я чогось. У цій складовій не вистачає одного з моментів. Підліток, який став убивцею, мав винести якусь політичну складову, наприклад, залишити якийсь напис на стіні, за що він це робить. Такої складової немає. Не можна кваліфікувати трагедію як теракт. Відсутня ідеологічна складова», – пояснив він.

На його переконання, тут масове вбивство, гучне вбивство. Це те, що роблять терористи, але немає меседжу для суспільства.

Знову варто замислитися про заходи безпеки в навчальних закладах, громадських місцях. Річ у тім, що озброєній людині можна протистояти ефективно, коли ти також озброєний, а в школах, наприклад, максимум є якийсь балон, наголосив політолог.

У Керчі стався теракт: що пишуть у соцмережахУ коледжі Керчі (Крим) стався вибух і стрілянина. За попередніми даними, стріляв один з учнів.

На його думку, Україні потрібно перейняти досвід Ізраїлю в деяких питаннях безпеки. Країна, що воює, має бути захищена й на мирній території.

Суспільство має з розумінням ставитися до появи металошукачів, рамок, прохання показати валізу, сумку, а в цьому плані в нас є сприйняття, що це порушує нашу свободу, додав він.

Однак лише інакше ми не зможемо протистояти. Злочинець знає, де, коли й що робитиме, а спецслужби можуть перешкоджати, якщо отримали інформацію. Якщо ні – лише за фактом. Значить, потрібно бути готовими, що це може статися скрізь. І це не страшно. Страшно бути неготовим, як показала практика», – резюмував Олег Лісний.

Як відреагували соцмережі на трагедію в Керчі – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: