Скасування недоторканності: чого бояться депутати?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Більшість депутатів говорять, що вони за зняття недоторканності. Тим більше під вибори ця тема дуже популярна. Практично під кожні вибори питання виникає знову.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи ймовірність скасування депутатської недоторканності.

«Якщо говорити про реальність зняття недоторканності, то все не так просто», – зазначив Якубін.

За його словами, більшість нардепів розуміють небезпеку такого рішення.

«Ось зняли недоторканність, а що далі? В нас, по-перше, немає закону про опозицію, по-друге, ми бачимо, що владі й зараз не дуже складно відкривати справи проти депутатів, знімати недоторканність. Вони хочуть скасувати імунітет для депутатів наступного скликання, але багато хто думає, що буде, якщо вони опиняться в наступній Раді в опозиції. Тоді в них не буде навіть такого прикриття, як недоторканність, якщо її скасувати», – пояснив експерт.

На його думку, з одного боку, депутати піддалися дискурсу про те, що потрібно скасовувати імунітет, але з іншого – розуміють, що в демократичних країнах світу недоторканність усе ж є.

Депутатська недоторканність в Україні та за кордономКраїни, де в депутатів немає недоторканності, можна порахувати на пальцях однієї руки. Чим відрізняється депутатський імунітет по-українськи від світового, дослідили наші аналітики.

«Ця тема розігруватиметься, але чи піде депутатський корпус проти якогось солідарного розуміння загального інтересу? Багато запитань», – уточнив політолог.

Імовірність зараз вища, ніж минулі рази, оскільки йдуть вибори. Депутати намагаються показати, що вони готові це зробити, але більшість із них розуміють, що зараз це не на часі, додав він.

«Можливо, порушать питання про модифікацію, а не скасування. До того ж, якщо системно підходити, то потрібно прив'язуватися до закону про імпічмент», – резюмував Олексій Якубін.

Детальніше про те, як голосували нардепи за скасування недоторканності Вілкула, – за посиланням.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада України провалила голосування за постанову про притягнення Сергія Дунаєва до кримінальної відповідальності.

Більше про депутатську недоторканність в Україні та за кордоном – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: