Чи стане бюджет-2019 кроком до змін та з чим будуть проблеми?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Бюджет на наступний рік фактично є калькою бюджету цього року. Жодних суттєвих змін не передбачається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи держбюджет-2019.

«Так, буде підвищення мінімальної зарплати, але незначне. Це означає ще додаткові податки для малого бізнесу. Триватиме перерозподіл на користь державних чиновників, кошти забиратимуть у малого бізнесу й віддаватимуть державним чиновникам. Однак така ж тенденція була цього року. Тому бюджет-2019 нічого особливо не змінює», – зазначив Савченко.

За його словами, економічне зростання закладене на рівні статистичної похибки 2,5-3%, хоча з іншого боку, бюджет реформ у часи виборів просто неможливий, тому не варто чекати якихось кардинальних змін.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Кошторис цементує те становище, яке сьогодні має українське суспільство, додав він.

«Нічого не змінювати, а що кому належить, так і буде. Це головна ідея. Фактично, ми втратимо ще один рік, причому не вперше», – уточнив експерт.

На його думку, голосування буде досить складним. Він допустив, що деякі фракції принципово не голосуватимуть, щоб привернути до себе увагу й ускладнити життя владі.

«Таким чином вони намагатимуться послабити владу перед виборами. Навіть цілком можливо, що бюджет не буде ухвалений. Невідомо, чи вистачить у Порошенка інструментів впливу на опозиційні сили та на свою фракцію. Зараз почнеться махровий популізм, грубо кажучи», – пояснив він.

З іншого боку, для того, щоб проголосувати, депутати вимагатимуть фінансування на свої округи – дороги, будівництва, припустив економіст.

«Із цього депутати живуть. Тому бюджет навряд чи буде збалансованим. В принципі, так само, як і цього року. Ми ж не виконуємо план щодо приватизації, не повертаємо кошти, які були вкрадені, хоча в бюджеті передбачено, що за рахунок цього ми фінансуватимемо дохідну частину», – підкреслив він.

За його словами, можливі загострення під час ухвалення.

«Ухвалюватимуть, скоріш за все, в грудні. Тим більше є обіцянка уряду підвищити ціни на газ, а бюджет розроблений на базі старих цін. Дотації також розраховані на базі старих цін. Будуть ще певні зміни до бюджету», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: