Антикорупційний суд: коли з’являться перші вироки

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Зараз вирішується питання щодо допуску кандидатів до конкурсу, спеціальної перевірки кандидатів та дати іспиту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, оцінюючи заяву президента про формування Антикорупційного суду до кінця 2018-го або на початку 2019 року.

«Після іспиту певний час має бути на перевірку робіт. Якщо іспити в листопаді, як заявлено, то суд не сформують до кінця 2018 року», – зазначив Куйбіда.

За його словами, ВККС визначила, що до етапу співбесід мають дійти не більш ніж три особи на одне місце.

«Таку кількість робіт є можливість перевірити досить швидко. Після встановлення результатів іспиту має набути повноважень Громадська рада міжнародних експертів, яка має місяць на те, щоб ініціювати розгляд окремих кандидатур, щодо яких є питання, на спільному засіданні з ВККС», – уточнив він.

На цьому етапі вона може робити певний відбір. Далі ВККС має провести співбесіду, додав експерт.

Потім має бути визначений рейтинг, на основі якого ВККС вносить список переможців до Вищої Ради правосуддя, що також має можливість поспілкуватися з кандидатами й внести подання президенту, підкреслив він.

«Є скепсис, що це можна зробити до кінця 2018 року. Скоріш за все, 2019 рік. Після цього має бути вирішене питання щодо виділення приміщення, реєстрації його як юридичної особи, формування апарату суду. Ще місяць-два піде на це», – пояснив фахівець.

Він припустив, що навряд чи цей суд розпочне роботу раніше березня 2019 року. Відповідно, вироки залежатимуть ще й від того, наскільки швидко передадуть справи, наскільки оперативно буде проведене провадження.

ВР проголосувала за створення Антикорупційного суду: що пишуть у соцмережахАнтикорупційний суд в Україні буде. Тепер Гройсман не піде у відставку, а всіх корупціонерів посадять. Що ще пишуть у соцмережах – у нашому огляді.

«Хіба що справи, де буде угода про визнання провини, можуть швидко закінчитися вироками», – акцентував експерт.

«Отже, березень 2019 року – початок роботи, літо/осінь наступного року – поява та розгляд справ, але це оптимістичний сценарій», – резюмував Роман Куйбіда.

Своєю чергою експерт Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зазначила, що перші вироки, якщо суд буде сформований на початку наступного року, можна очікувати не раніше ніж улітку 2019 року.

При цьому слід розуміти, що корупція не подолана в жодній країні світу, але мінімізувати її можна й потрібно, підкреслила експерт.

«Антикорупційний суд як кінцева ланка має спрацювати й дати результат. Навіть не після перших вироків, адже одиниці нестимуть відповідальність, але це має спрацювати на запобігання – в нас є система. Потрібно розуміти, чи дійсно тут будуть гучні справи й покарані особи, які вчиняють корупційні діяння. Тоді це спрацює як запобігання на наступні роки», – пояснила Кириченко.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада України ухвалила закон про створення Вищого антикорупційного суду. За це свої голоси віддали 315 народних депутатів.

Як відреагували соцмережі на голосування Ради – в нашому огляді.

5 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що Антикорупційний суд буде створений у першій половині 2018 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: