Чи можливо скасувати «вибори» в ОРДЛО та чи є ризик ескалації?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Шанси скасувати псевдовибори бойовиків на Донбасі мізерні. Для РФ ці вибори вирішують одразу низку завдань.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи вимогу України в Мінському процесі скасувати так звані вибори в ОРДЛО.

«Річ у тім, що РФ важливо провести ці псевдовибори. Для них вони вирішують одразу кілька завдань, починаючи з умовної легітимації нових ставлеників, оскільки ми розуміємо, що на сьогодні вони не є представниками населення. Крім того, вибори потрібні, щоб завершити підготовку кадрів для подальших виборів на цих територіях у разі імплементації «Мінська», – зазначив Саакян.

За його словами, такі псевдовибори дають змогу РФ розгорнути мережу, підготувати людей і вирішити певні тактичні й стратегічні питання.

Скоріш за все, на Мінському майданчику Україна порушує це питання виключно з дипломатичною метою, додав він.

Просто ігнорувати це ми не можемо, а з іншого боку, нам дійсно потрібно витиснути максимум дипломатичних позитивів із цієї ситуації, наприклад, у вигляді міжнародного тиску на РФ, підкреслив політолог.

«Це буде для нас ще одним аргументом з приводу того, що Росія не налаштована на пошук миру та знаходження моделей реінтеграції територій сходу України. В цій ситуації ми можемо говорити про дипломатичні баталії, але не про очікування від РФ поступок в обмін на якісь поступки з боку України», – пояснив він.

Оскільки США обрали тактику поступового посилення санкцій проти РФ, це може бути одним із додаткових аргументів до не сильного, але посилення санкцій проти РФ у разі проведення псевдовиборів. Водночас з боку ЄС псевдовибори викличуть певну стурбованість, але без реальних кроків, уточнив експерт.

При цьому він припустив, що є ризик ескалації на Донбасі, але пов'язаний він не з псевдовиборами, а радше з церковною темою та осіннім періодом, який завжди більш напружений, ніж літо й зима.

Крім того, підвищена мілітаризація регіону, фактично РФ тримає війська в певній бойовій готовності, додав політолог.

«До того ж, можна розіграти карту ескалації, адже внутрішнє напруження, що виникатиме в процесі підготовки виборів, можна буде скерувати на зовнішні рубежі – на лінію фронту», – резюмував Олег Саакян.

Нагадаємо, Петро Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму – закриє кордон і забере свої підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: