Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Степан Івахів

Читать на русском
Степан Івахів виконав третину своїх обіцянок і стільки ж провалив. Нардеп забуває внести обіцяні законодавчі ініціативи.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Степан Івахів (група «Воля народу»).

Івахів був обраний до Верховної Ради за виборчим округом №21 (Волинська область). За час своєї каденції він дав 21 обіцянку, 7 з яких виконав (33%), а ще 7 – провалив.

Кілька програмних обіцянок Івахів не виконав, тому що не вніс до парламенту обіцяні законопроекти. Це стосується обіцянок законодавчо закріпити гарантії на соціальну допомогу та державну пенсію неофіційно працюючим за кордоном, ініціювати збільшення штрафів за забруднення навколишнього середовища й ініціювати зміни для спрощення механізму виплати державної допомоги при народженні дитини.

Також нардеп провалив обіцянку законодавчо захистити волинські ліси від вирубування. Під час ухвалення законопроекту щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді Івахів був відсутній. А законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони лісів відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат» він не підтримав. При цьому своїх ініціатив депутат не вносив.

Перед виборами він обіцяв внести законопроект про зменшення кількості чиновників. І хоча він голосував за проект закону «Про державну службу», який передбачає скорочення чисельності державних службовців, свою ініціативу не вніс і обіцянку не виконав.

Виконав Івахів обіцянку розробити дієвий механізм відкликання депутата, який не виконує свою передвиборну програму. Він став одним з ініціаторів законопроекту №2741, який передбачає відкликання нардепа на таких підставах: порушення положень Конституції та законів України, систематичне невиконання обов'язків, пропуск протягом року більш ніж половини пленарних засідань Верховної Ради України. Проте законопроект був відхилений і знятий із розгляду.

Степан ІвахівНародний депутат України
Івахів пообіцяв домагатися інтеграції України в Європейську систему колективної безпекиСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, парламентар обіцяв домогтися запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом, хоча це не належить до його компетенції. Але Івахів підтримував у Раді законопроекти, спрямовані на виконання Україною критеріїв запровадження безвізу, а Європейський парламент ухвалив позитивне рішення з цього питання. Тож обіцянку вважаємо виконаною.

Ще сім обіцянок у Івахіва залишаються в процесі виконання. Зокрема, він обіцяв ініціювати законодавчі зміни щодо впровадження енергоощадних технологій. Поки він лише став автором законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про управління об'єктами державної власності», який був знятий із розгляду.

У передвиборчій програмі Івахів обіцяв ініціювати законодавчі зміни щодо диверсифікації джерел енергозабезпечення. У 2016 році він реєстрував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення сприятливих умов для розвитку національного виробництва якісного палива)», але його зняли з розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: