Опалювальний сезон: чому інтересами українців знову довелося пожертвувати

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

«Нафтогаз України» не готовий гарантувати поставки газу в необхідних обсягах для споживачів. Заяви представників «Нафтогазу» не відповідають дійсності. Це стосується як внутрішніх споживачів – населення та теплокомуненерго, так і зовнішніх – компаній ЄС, які отримують російський газ транзитом через Україну.

Таку думку на своїй станиці в Facebook висловив експерт у сфері енергетики Юрій Корольчук, пише «Слово і Діло».

Він підкреслив, щодо населення України це проявляється в зниженні лімітів обсягів поставок газу для ТКЕ та зниженні тиску газу в системі, що негативно впливає на забезпечення газом приватних будинків.

За його словами, сьогодні навіть накопичені в підземних сховищах газу до початку опалювального сезону 16,5 мільярдів кубометрів газу не рятують ситуацію. Не рятують ані 18, ані 20, ані 22 мільярди кубометрів. Стабільності можна було б досягти, накопичивши більш ніж 24 мільярди кубометрів.

«Але такий обсяг газу сьогодні не затребуваний споживачами України, а в компанії
«Нафтогаз» не має коштів для купівлі ще 7-8 мільярдів кубометрів газу»
, – зазначив Корольчук.

Менший обсяг газу, який зараз у ПСГ (16,4 мільярда кубометрів), створює передумови для повторення в січні-березні 2019 року ситуації зі зривом транзиту газу, як це було в березні 2018-го.

Він уточнив, що виходом із ситуації мали бути довгострокові домовленості «Нафтогазу» з європейськими компаніями, які закачали б газ до ПСГ України.

Але з боку «Нафтогазу» цього не було зроблено ані в 2018 році, ані в попередні роки. І тому за все в підсумку платитимуть споживачі України, додав експерт.

На його думку, заяви представників «Нафтогазу» про готовність забезпечити газом усіх споживачів – це самовпевненість компанії.

«Нафтогаз» завжди жертвує інтересами населення України перед інтересами європейських споживачів. Власне, так було в березні цього року, коли спроби «Нафтогазу» гарантувати й не зірвати транзит російського газу до ЄС вилилися в акцію «Прикрути». За недбалість і прорахунки керівництва «Нафтогазу» довелося розплачуватися звичайним українцям, яким «прикрутили» тепло теплокомуненерго», – пояснив він.

Зима близько: які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезономЗниження тарифів, субсидії, ціна на газ – що обіцяють політики до та під час опалювального сезону, розбиралося Слово і Діло.

За його словами, в цьому опалювальному сезоні в «Нафтогазі» також знають, хто гратиме роль офірного цапа. Ними стануть населення та ТКЕ, які постачають тепло до приміщень. І в людей будуть не обіцяні нормативами 18-20 градусів тепла, а істотно менше.

Протягом останніх трьох років «Нафтогаз України» втілює в життя політику байдужості до громадян України, наголосив фахівець.

«Народ України має платити завищену вдвічі ціну на газ. Народ України за рахунок економії газу має гарантувати транзит газу до ЄС. Народ України має оплачувати мільярди гривень премій для «Нафтогазу». А для чого тоді існує сам «Нафтогаз»? Риторичне питання», – резюмував Юрій Корольчук.

Які обіцянки дають політики в зв'язку з опалювальним сезоном – за посиланням.

Як заощадити та утеплити будинок, читайте в авторському матеріалі.

Також ми з'ясували, як мери українських міст готуються до зими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: