Нідерланди вимагають нових санкцій ЄС проти Росії

Читать на русском
Влада Нідерландів працює над новими санкціями проти низки осіб, які здійснюють кібернапади.

МЗС Нідерландів працює над новими санкціями проти Росії за організацію кібератак.

Як пише «Слово і Діло» з посиланням на De Telegraaf, міністр закордонних справ Стеффен Блок намагається пролобіювати в ЄС нові каральні заходи проти РФ, які мають поширитися на кібершпигунів і хакерів.

США запровадили перші санкції за кібератакиУ Вашингтоні визнали винними в поширенні вірусу WannaCry і кібератаці на Sony північнокорейського програміста і компанію, де він працював.

Парламентська коаліція вже вимагала запровадити санкції проти чотирьох російських шпигунів, спійманих у Гаазі й видворених ыз країни в квітні 2018 року.

«Після такого жорстокого й агресивного нападу на нашу країну ми не маэмо допустити, щоб ця четвірка вільно вирушила з дипломатичними паспортами до Рима», – заявили в коаліційній партії D66.

4 жовтня спецслужби Нідерландів повідомили про запобігання хакерській атаці Росії проти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), розташованої в Гаазі.

Як заявили в Міноборони Нідерландів, ще в квітні Нідерланди вислали чотирьох росіян, підозрюваних у підготовці хакерської атаки, нідерландські спецслужби вважають, що вони були працівниками ГРУ.

Також були названі імена висланих росіян – Олексій Сергійович Моренець, Євген Михайлович Серебряков, Олег Михайлович Сотников та Олексій Валерійович Мінін.

За даними голландських спецслужб, працівники російської розвідки намагалися вкрасти матеріали розслідування катастрофи Боїнга MH17 на Донбасі.

За кілька годин після прес-конференції в Нідерландах відбулася прес-конференція Мін'юсту США. На ній повідомили про пред'явлення обвинувачень сімом працівникам ГРУ РФ: Олексію Сергійовичу Моренцю, Євгену Михайловичу Серебрякову, Івану Сергійовичу Єрмакову, Артему Андрійовичу Малишеву, Дмитру Сергійовичу Бадіну, Олегу Михайловичу Сотнікову та Олексію Валерійовичу Мініну. ФБР оголосило їх у розшук. У повідомленні зазначено, що вони вважаються озброєними й дуже небезпечними.

Як видно з оприлюднених імен та фото, четверо з них – ті самі працівники ГРУ РФ, яких Нідерланди вислали в квітні. Ще троє – Бадін, Малишев та Єрмаков – були серед 12 працівників ГРУ, яких у липні США звинуватили у втручанні у вибори президента.

Канада також заявила, що підконтрольні російському уряду хакери в 2016 році зламали Канадський центр зі спортивної етики та Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA), штаб-квартира якого розташована в Канаді. Оттава вважає, що за цими інцидентами стоїть російська військова розвідка – ГРУ.

За даними ЗМІ, російські хакери, ймовірно, причетні до кібератаки в Бельгії. Зокрема, Федеральна прокуратура Бельгії розслідує інциденти в 2014 році, коли хакери вкрали конфіденційний дипломатичний звіт МЗС Бельгії щодо України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: