Вибори-2019: чи варто готуватися до параду обіцянок?

Читать на русском
Олександр Шульгадоктор соціологічних наук

Ніщо так не змушує політиків чітко розрізняти владні повноваження та сфери відповідальності, як перебування на керівних посадах напередодні виборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів доктор соціологічних наук, директор Дослідницького центру SPHERA Олександр Шульга.

«Президент має бажання знову виграти ці вибори, але рейтинги традиційно низькі. І якщо він обмежений наявними ресурсами, бажанням/небажанням змінювати систему та своїми владними повноваженнями, то його конкуренти на найвищу посаду в своїх обіцянках фактично не обмежені нічим. На численних ефірах та на білбордах вони сміливо, наперебій обіцяють повернути економічне зростання, вирівняти курс гривні, підняти життєві стандарти тощо», – зазначив Шульга.

Що ближчим буде день голосування, то привабливішими та амбітнішими будуть обіцянки «опозиційних» політиків, додав він.

Очевидно, розуміючи це, Петро Порошенко вже заявив, що окремими політиками створюються невиправдано завищені очікування у виборців, звернув увагу соціолог.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

«Президент нагадав, і цілком справедливо, що згідно з Основним законом, у нас не президентська, а парламентсько-президентська форма правління. Тож глава держави відповідає за сфери зовнішньої політики та оборони. Що ж до економіки, тарифів, соціальних стандартів, то соціально-економічний блок – це відповідальність уряду», – підкреслив він.

За його словами, все правильно, однак лише для політологів і самих політиків. Якщо ж подивитися на укорінене ставлення суспільства щодо сфер відповідальності, а отже, їхнє сприйняття обіцянок, то виходить інша картина.

Відповідаючи на запитання щодо найбільш оптимального розподілу владних повноважень, вже кілька десятиліть половина респондентів називають президентську модель, з усією повнотою влади в руках глави держави. Варіант розподілення повноважень між президентом та прем’єром набирає вдвічі менше голосів, уточнив експерт.

На його думку, цей розподіл відповідей не змінили ані Помаранчевий Майдан, ані Євромайдан. Щоразу велике розчарування в обраних президентах.

«Таким чином, заява Петра Порошенка є справедливою за своєю сутністю. Тут не будемо згадувати те, які обіцянки він давав, будучи кандидатом у президенти. Крім того, вона йде врозріз із тим, що є звичним для українського суспільства, й навряд чи цей заклик знайде розуміння у виборців. Тож, як і під час попередніх кампаній, нас очікує парад обіцянок. А виборець, як завжди, процитує: «Ах, обманути мене не важко», – резюмував Олександр Шульга.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав Порошенко.

Читайте також про обіцянки Порошенка за час президентської каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: