Екзархи Вселенського патріарха в Україні прибули на Синод у Стамбулі

Читать на русском
Екзархи Вселенського патріархату в Україні архієпископ Памфільський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон прибули на Синод у Стамбулі.

Екзархи Вселенського патріархату в Україні архієпископ Памфільський Даниїл та єпископ Едмонтонський Іларіон прибули на Синод у Стамбулі, на якому можливий розгляд питання автокефалії для Української церкви.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляють кореспонденти Укрінформу.

«Буде все добре. З Божою поміччю. Думаю, так», - відповів лаконічно архієпископ Даниїл на запитання про перспективи сьогоднішнього засідання Синоду, на якому очікується заслуховування звітів екзархів за результатами візиту в Україну.

За словами Даниїла, він був радий побачитися з представниками церковної та світської влади України і враження від поїздки в нього добрі.

На уточнююче запитання, чи готові в Україні до церковного об'єднання, екзарх наголосив, що «Україна готова розглядати питання церковного об'єднання протягом вже 27 років, якщо не довше - століття».

Розпочався вирішальний Синод щодо автокефалії. Що далі та з чим будуть проблеми?У Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос про автокефалію української церкви. Збори вищої церковної ієрархії триватимуть із 9 до 11 жовтня.

Екзарх проігнорував провокативне питання російських телеканалів про можливість загострення ситуації в Україні після отримання томосу.

У вівторок, 9 жовтня, у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Вселенського патріархату, на якому можливий розгляд питання щодо автокефалії УПЦ. З боку представників Константинополя останніми днями звучала інформація, що надання автокефалії перебуває на «фінішній прямій».

Засідання Синоду відбуватимуться протягом трьох днів - з 9-10 години до 19-20 з півторагодинною перервою. Наступний Синод відбудеться 9-11 листопада.

7 вересня Вселенський патріарх Варфоломій І призначив у Київ двох екзархів в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Особистими представниками патріарха призначені архієпископ Данило Памфілійський зі США і єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади.

Єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Гальський Еммануїл заявив, що призначені до Києва екзархи допоможуть прокласти шлях до автокефалії.

14 вересня РПЦ заявила, що не братиме участі в структурах під верховенством Константинопольського патріархату і припиняє згадувати Вселенського патріарха Варфоломія під час богослужінь на тлі підготовки Фанаром автокефалії Української церкви. Водночас в Москві запевнили, що «євхаристійне спілкування» поки не припиняється.

У Вселенському патріархаті висловили надію, що це поспішне і неканонічне рішення буде скасовано і діалог буде відновлено.

Також Константинополь зазначив, що Фанар ніколи не давав томосу про автокефалію Московськіій церкві, а тільки лише нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріаршу гідність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: