Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Скуратовський

Читать на русском
Сергій Скуратовський із Радикальної партії виконав лише 22 відсотки своїх обіцянок. Майже всі його обіцянки – з програми партії.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Скуратовський (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Скуратовський був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Зараз він також є головою парламентського комітету з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства. За час своєї каденції депутат дав 23 обіцянки, 5 з яких виконав (22%), а 9 – провалив.

Провалив Скуратовський кілька програмних обіцянок, що їх ми розцінили як популістські. Наприклад, створити фельдшерсько-акушерський пункт у кожному селі. Це належить до компетенції органів місцевого самоврядування та Міністерства охорони здоров'я України. Або домогтися списання 75% зовнішніх міжнародних боргових зобов'язань. Цим займається Міністерство фінансів. У 2015 році Україна досягла списання 20% зовнішніх міжнародних кредитів.

Крім того, нардеп перед виборами пообіцяв, що сім'ї з двома дітьми будуть визнані багатодітними. Однак ані він, ані його колеги з Радикальної партії не зареєстрували жодної відповідної законодавчої ініціативи. Це ж стосується й обіцянки запровадити кризовий податок для олігархів.

Обіцяв Скуратовський також створити прозорий земельний кадастр. У 2015 році парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», який передбачав доступ до реєстрів власності нерухомого майна. Але депутат за нього не голосував, тому обіцянка не виконана.

Минулого року нардеп підтримав у Раді проект нового Виборчого кодексу й виконав обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками. Також він впорався з обіцянкою домагатися запровадження мораторію на продаж землі. Скуратовський, як і інші «радикали», регулярно голосує за продовження заборони на продаж і виступає проти запровадження ринку землі.

Ще дев'ять запевнень парламентарю потрібно виконати. Зокрема, домагатися повернення ядерного статусу України. Фракція Радикальної партії вже зареєструвала в Раді законопроект «Про визнання таким, що втратив силу, закону України «Про приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року» та відновлення прав України щодо ядерної зброї», він зараз перебуває в профільному комітеті.

Крім того, він обіцяв, що в Україні буде відновлене виробництво повного циклу, але нічого ще не зробив, щоб виконати цю обіцянку. Як і для обіцянки про те, що в Україні будуть збудовані нові виробництва, які розташовуватимуться ближче до кордону з Європейським Союзом.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: