На Порошенка подали до суду через автокефалію

Читать на русском
Громадська організація просить суд встановити відсутність повноважень президента втручатися в діяльність церкви та релігійних організацій.

Окружний адміністративний суд Києва взяв до розгляду позов до президента Петра Порошенка щодо звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті суду.

Позов надійшов від громадської організації «Неурядова організація «Верховенство права». Підготовче засідання призначене на 13 листопада.

«Позивач просить суд встановити відсутність компетенції (повноважень) глави держави втручатися в діяльність церкви та релігійних організацій, зокрема шляхом підписання та направлення звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні, яке в подальшому було підтримане Верховною Радою України відповідною постановою», – йдеться в повідомленні.

Раніше стало відомо, що томос про автокефалію Українська помісна православна церква може отримати від Вселенського патріархату вже 9-11 жовтня 2018 року.

Перед цим в Константинопольському патріархаті оприлюднили 29-сторінковий текст «Вселенський трон і церква України – говорять документи», в якому обґрунтовується право Константинополя надати автокефалію українській церкві.

Нагадаємо, 22 квітня Порошенко заявив, що Вселенський Патріархат почав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

В УПЦ Московського патріархату вважають, що спроби змінити канонічний статус церкви в Україні призведуть до поглиблення розколу в православ'ї та в українському суспільстві загалом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: