Пашинський не зміг заборонити Мураєву увійти до сесійної зали, незважаючи на свою обіцянку

Читать на русском
Депутат Пашинський не виконав обіцянку про те, що Мураєв не потрапить до зали Верховної Ради, поки не принесе вибачення Олегу Сенцову.
Сергій ПашинськийСлово і Діло

Народний депутат України Сергій Пашинський провалив обіцянку, що Євген Мураєв не потрапить до зали Верховної Ради, поки не вибачиться перед Олегом Сенцовим і державою Україна.

Таку обіцянку він дав 8 червня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

На пленарному засіданні Верховної Ради Пашинський звернувся до голови СБУ Василя Грицака та генпрокурора Юрія Луценка з вимогою відкрити кримінальну справу проти Мураєва через його висловлювання про Сенцова. «Звертаюся до голови Служби безпеки України із заявою про порушення проти Мураєва кримінальної справи за статтею 111 (державна зрада)», – сказав Пашинський.

Також він вимагав порушити кримінальну справу за ст. 383 (завідомо неправдиве повідомлення про скоєний злочин) КК України. А потім звернувся безпосередньо до нардепа Мураєва: «Нешановний мій, я багато зробив, щоб у цій залі все було за законом. Я багато зробив, щоб ми збудували демократичну державу. Ви не зайдете до цієї зали, поки не принесете публічних вибачень перед Сенцовим і державою Україна».

Нагадаємо, Мураєв у ефірі телеканалу «112 Україна» спочатку кілька разів висловив жаль через те, що із Сенцова «роблять героя», а потім назвав його терористом.

Незабаром Мураєв, слова якого щодо політв'язня Олега Сенцова викликали скандал, в одному з інтерв'ю заявив, що влада залишила Сенцова напризволяще й просто використовує його ім'я в політичних цілях. Однак при цьому нардеп ані словом не обмовився про те, що приносить особисті вибачення Сенцову за раніше сказане.

Також на своїй сторінці в Facebook Мураєв просторово звинуватив владу у використанні імені Олега Сенцова та інших політичних в'язнів для потреб «пропаганди», а також пояснив свою позицію щодо Сенцова особисто.

«Я не можу вважати Сенцова терористом і ніде такого не стверджував, просто тому, що не бачив матеріалів справи й не є судом, щоб когось звинувачувати або виправдовувати», – написав він.

Поки скандал не вщух, Мураєв тривалий час не відвідував пленарних засідань (із 3 липня 2018 року) і прийшов на роботу 4 жовтня. Нардеп безперешкодно зайшов до будівлі Верховної Ради й вільно пересувався нею. З огляду на те, що Мураєв так і не вибачився за свої слова перед Олегом Сенцовим і через три місяці повернувся в стіни парламенту, обіцянку нардепа Пашинського ми вважаємо невиконаною.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Пашинський дав 66 обіцянок, з яких 28 виконав, а 26 – провалив.

Нагадаємо, на Пашинського завели справу за погрозу вбити працівницю комітету Верховної Ради.

Також ми писали, що Пашинський не домагався скасування закону про особливості управління в оборонно-промисловому комплексі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: