Чому ГПУ знову просить зняти недоторканність із Вілкула і що з цього вийде?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Регламентний комітет та парламент можуть ухвалити рішення щодо скасування недоторканності з Вілкула. Однак наслідків для Вілкула не буде.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи повторне подання генпрокурора щодо скасування недоторканності Олександра Вілкула.

«Рішення щодо Вілкула можуть ухвалити, однак наслідків для нього не буде, як і не було всі останні чотири роки – він як член команди Януковича надалі пребуває в Україні, далі веде свою політику. Здається навіть, що він домовився з чинною владою на предмет того, що публічно вони будуть опонентами, але в непублічній площині мають спільні питання й готові підтримувати інтереси один одного», – зазначив Купира.

Той факт, що подання на Вілкула вноситься повторно, може бути способом показати суспільству, що «попередники» врешті будуть покарані, але це лише один із варіантів, оскільки їх може бути безліч, уточнив він.

Депутатська недоторканність в Україні та за кордономКраїни, де в депутатів немає недоторканності, можна порахувати на пальцях однієї руки. Чим відрізняється депутатський імунітет по-українськи від світового, дослідили наші аналітики.

«Це може бути й способом збільшити тиск перед виборами», – додав експерт.

Цих людей є за що судити, не лише за минуле, вже за навіть перебування в новому скликанні ВР є правопорушення, підкреслив він.

За його словами, найбільша проблема в нашій ситуації в тому, що в нас немає судочинства як такого – ані вибіркового, ані системного, жодного.

«Якби було, як за часів Януковича, коли вибірково саджали якихось політиків, давали вироки, тоді можна було б говорити про вибіркове судочинство. У нас взагалі немає вироків політикам такого рівня. Жоден народний депутат не засуджений, якщо брати тих, кого віднесли до злочинного угрупування Януковича. Маємо приклад Єфремова, який уже кілька років перебуває в СІЗО без вироку суду. Ведеться слідство вже кілька років поспіль. Ненормальною є ситуація, коли справа стільки років у процесі», – резюмував Дмитро Купира.

«Слово і Діло» дослідило, як відрізняється депутатська недоторканність в інших країнах та в Україні.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: