Навіщо Меркель вирішила створити Радбез ЄС?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Ініціатива Меркель щодо створення Оборонноого союзу та Збройних сил ЄС обговорюється активно з 2015 року після анексії Криму та після того, як Росія почала проводити агресивну політику ескалації війни та погроз в Європі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Мусієнко, оцінюючи заклик Ангели Меркель щодо створення Ради безпеки Європейського Союзу на ротаційній основі.

«Почалися розмови про те, що потрібно створювати якісь союзи, щоб реагувати на загрози. Певні напрацювання вже є в боротьбі з тероризмом, обговорюють можливість створення єдиного командування зі штаб-квартирою в Брюселі», – зазначив Мусієнко.

За його словами, тема може активізуватися на противагу Трампу, який сказав, що США платять за безпеку, вкладають близько 70% видатків всього НАТО, в той час як Німеччина витрачає на оборону не більш ніж 1% ВВП, а потрібно щонайменше 2% за рішенням Вельського саміту НАТО 2014 року.

Німеччина не виконує цієї вимоги, додав він.

«Трамп неодноразово дорікав ФРН. Було дві претензії – Німеччина не фінансує оборону й збирається купувати російський газ, будує «Північний потік-2», – уточнив політолог.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

На його думку, Німеччина зараз на противагу США хоче будувати якийсь оборонний союз, в першу чергу спільно з Францією, іншими країнами ЄС, щоб продемонструвати, що навіть попри кризові явища, Європа й сама зможе за себе постояти.

У кожному разі, незважаючи на політичні тертя, розбіжності, кризові явища у відносинах європейців та американців, якщо країни ЄС створюватимуть такі оборонні союзи, ще більше їх інтегруватимуть, співпрацюватимуть, то від цього буде лише користь для Європи, підкреслив він.

«У цьому немає нічого поганого. Європа стикається з великими ризиками: агресія РФ, експансіоністські наміри Китаю, ісламський тероризм. На ці виклики потрібно відповідати. Європа шукає вихід», – пояснив експерт.

Він наголосив, що певні напрацювання та результати щодо створення цього оборонного союзу ЄС будуть.

«Однак це не означає, що це призведе до розпаду НАТО. Це паралельні структури, нічого поганого в цьому немає», – резюмував Олександр Мусієнко.

Раніше повідомлялося, що канцлер Німеччини Ангела Меркель відвідає Україну восени поточного року.

Як змінювався рейтинг довіри до світових лідерів – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: