В якому форматі можуть скасувати депутатську недоторканність та чому?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт
Андрій Дудаполітолог

Скасують чи ні депутатську недоторканність прогнозувати складно. Однак, наявність елементів недоторканності для депутатів необхідне.

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, оцінюючи ситуацію довкола скасування депутатської недоторканності.

«Для депутатів потрібна наявність елементів імунітету, тому що це захищає опозицію від переслідувань. У нас чомусь викривлене уявлення на предмет того, що слід обов’язково позбавити недоторканності всіх – президента, суддів, депутатів. Добре, позбавимо. Однак, разом з цим має бути забезпечена справедлива система судочинства, має бути доступ до цього судочинства», - говорить політолог.

Окрім того, він наголосив, що мають належно працювати антикорупційні органи.

При цьому, потрібна чітка заборона на переслідування по політичним мотивам, додав експерт.

«У нас переслідують опозицію не за політичними мотивами, а по кримінальним злочинам, які інколи білими нитками вишиті. Тому, недоторканність певною мірою необхідна в той чи інакшій варіації», - підкреслив політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв зняти депутатську недоторканністьСказано 21 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його погляд, скасування недоторканності скоріше за все зведеться до спрощення процедури притягнення депутатів до кримінальної відповідальності за скоєний злочин, затримання на місці злочину або без рішення ВР на певний період часу.

«Скоріше за все буде якийсь міксований формат та варіант полегшення притягнення до кримінальної відповідальності. Це може бути, але не для діючої ВР, а наступної», - аналізує Віталій Кулик.

Своєю чергою політолог Андрій Дуда зауважив, що навряд чи скасування недоторканності буде для АП важелем впливу на депутатів.

«Важелі й так є. За бажання їх можна застосовувати, якщо пануватиме давня радянська політична культура. Проте все показує, що ми нарешті відходимо від цієї культури – легітимізації вибіркового правосуддя. Тому тут немає загроз, навпаки – виконання виборчих обіцянок», – уточнив політолог.

Нагадаємо, зняти депутатську недоторканність президент Петро Порошенко обіцяв ще в березні 2015 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: