Україна та Угорщина оголосили про взаємну висилку консулів. Чим завершиться конфлікт?

Читать на русском
Богдан Яременко

Україна оголошує угорського консула в Береговому персоною нон ґрата. Угорщина у відповідь оголошує персоною нон ґрата консула України в Ньїредьгазі. На війні як на війні. Далі Україна, образившись на безпідставне видворення свого консула, зможе відкликати згоду на відкриття консульства Угорщини в Береговому.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив український дипломат Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Угорщина подумає, але судячи з того, що здорового глузду там не більше, ніж в Україні, відкличе дозвіл на відкриття українського консульства в Ньїредьгазі», – зазначив він.

Після цього Україна не матиме консульських представництв в Угорщині поза консульським відділом посольства України в Будапешті, підкреслив дипломат.

«Тому Україна запропонує Угорщині привести у відповідність число консульських представників. Це означатиме, що або Угорщина поновить дозвіл на діяльність української консульської установи в Ньїредьгазі, або Україна відкличе дозвіл на функціонування генконсульства Угорщини в Ужгороді. До того ж у нас існує диспропорція в почесних консулах: Україна має в Угорщині одного, а угорці в Україні – трьох. Це також можна буде привести до кількості один на один або нуль на нуль», – пояснив Яременко.

Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Різка позиція Угорщини – це постріл собі в ногу»Віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про перемовини з європейцями щодо Nord Stream – 2, про успіхи в автоматизації перевірки е-декларацій і про курс України в НАТО.

Після цього закривати буде більше нічого, додав він.

«Але українські громадяни все ще хотітимуть отримувати угорське громадянство, а угорці матимуть не менше підстав і бажання ставити нам палки в колеса в НАТО, ЄС, а, можливо, й із безвізовим режимом», – уточнив експерт.

За його словами, інший сценарій може звестися до того, що країни вишлють по одному консулу, й надалі все буде, як і було: наші громадяни отримуватимуть угорське громадянство, а Угорщина – вставлятиме нам палки в колеса, де тільки зможе.

«Ну, й в українському законодавстві надалі не буде заборони на два паспорти чи громадянства», – резюмував Богдан Яременко.

Нагадаємо, в ексклюзивному інтерв’ю «Слову і Ділу» віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла, що «різка позиція Угорщини щодо нашого майбутнього в НАТО та ЄС – це певною мірою постріл собі в ногу».

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: