Оголосили лауреатів Нобелівської премії з хімії

Читать на русском
Френсіс Арнольд, Джордж Сміт і Грегорі Вінтер отримали Нобелівську премію з хімії 2018 року.

Френсіс Арнольд, Джордж Сміт і Грегорі Вінтер отримали Нобелівську премію з хімії 2018 року.

Як інформує «Слово і Діло», імена лауреатів оголосили 3 жовтня в Стокгольмі (Швеція).   Вчені знайшли білки, які виділяє пухлина для локального придушення захисту організму.

Ця нагорода була заснована винахідником і промисловцем Альфредом Нобелем. За його заповітом, премію з хімії вручають тим, хто зробив найбільш значуще відкриття або вдосконалення в цій науковій сфері. У 2017 році її лауреатами стали Жак Дюбоше, Йокін Франк і Річард Хендерсон «за розвиток кріоелектронної мікроскопії для визначення структури біомолекул у розчині».   Нобелівський тиждень стартував 1 жовтня. Шведська академія вже оголосила володарів премії в галузі фізіології і медицини, а також фізики.

Джеймс П. Еллісон і Тасуку Хондзе отримали Нобелівську премію з фізіології та медицини за досягнення в галузі лікування раку. Вони відкрили механізм локального придушення імунітету навколо злоякісних пухлин.

Нагороду за досягнення в галузі фізики отримали вчені з США, Канади та Франції Артур Ашкін, Донна Стрикланд і Жерар Муру за новаторські винаходи в галузі лазерної фізики.

Офіційна церемонія нагородження лауреатів традиційно відбудеться 10 грудня в Стокгольмі. Нагороду вченим вручить король Швеції Карл XVI Густав.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: