НАБУ призначило експертизу в справі НКРЕКП і ДТЕК

Читать на русском
У Національному бюро продовжують розслідувати справу про зловживання становищем посадовими особами Нацкомісії у сфері енергетики.

Детективи НАБУ призначили експертизу в кримінальному провадженні про зловживання службовим становищем посадовими особами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, в інтересах товариств енергетичного холдингу ДТЕК.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як випливає з матеріалів клопотання, протягом 2016-2017 років НКРЕКП ухвалювала регуляторні рішення на користь товариств енергетичного холдингу ДТЕК, внаслідок чого спричинені тяжкі наслідки інтересам інших виробників електричної енергії. На виконання постанов Нацкомісії, ухвалених протягом 2016-2017 років, підприємствам «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «Київненерго» та «ДТЕК Східенерго» необґрунтовано надавалися переваги перед іншими виробниками е/е, в тому числі державними підприємствами, у вигляді перерахування ДП «Енергоринок» кредитних коштів для здійснення авансових платежів за товарну продукцію в загальному розмірі понад 10 млрд грн.

В ході досудового розслідування детективи також встановили, що на підставі постанов НКРЕКП протягом 2016-2017 років між «Енергоринком» та Ощадбанком укладена низка договорів кредитної лінії, відповідно до яких підприємствам енергетичного холдингу ДТЕК перераховувалися кредитні кошти в загальному розмірі 1,48 млрд грн. Під час досудового розслідування в Ощадбанку були вилучені копії цих договорів і 25 червня призначене проведення судово-економічної експертизи для встановлення обґрунтованості та економічної доцільності в укладанні цих договорів.

Далі до Національного бюро від експерта надійшло клопотання про надання виписки Ощадбанку за всіма балансовими аналітичними рахунками з обліку заборгованості ДП «Енергоринок» як позичальника. У зв'язку з цим детективи просив суд надати доступ до документів Ощадбанку, а саме кредитними договорами. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ перевірить рух коштів на рахунках фірм Ріната Ахметова. Раніше Бюро почало розслідувати нову справу проти ДТЕК. До цього детективи відкрили провадження через мільярди для компаній Ахметова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: