Держбюджет-2019: що пропонує уряд у виборчий рік

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Презентація прем’єром проекту бюджету-2019 залишилася майже непоміченою на тлі інших гучних подій минулого тижня. І даремно, оскільки саме в цьому документі сконцентровані основні параметри перевиборчого року.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Віталій Кулик, передає «Слово і Діло».

Експерт звернув увагу, що прем’єр витримав вимогу закону й вчасно вніс проект закону про держбюджет-2019 до парламенту й провів його презентацію в залі Верховної Ради.

«Гройсман намагається не використовувати технологію Азарова: внести сирий бюджет ввечері 15 вересня, й бажано так, щоб на сайті парламенту відображався лише титульний лист, а наступного дня відкликати його «на доопрацювання». Подібними речами не гребував і Арсеній Яценюк», – зазначив Кулик.

Він підкреслив, що Гройсман вирішив зробити вчасне подання бюджету в пристойному вигляді своєю візитною карткою.

Проект бюджету-2019: чим відрізняється від пропозицій на 2018 рікУ проекті бюджету на 2019 рік закладено зростання доходів, витрат і інфляції. Курс гривні може зміцнитися, а мінімалка вирости.

Уряд укотре вказав, що змушений розраховуватися за гріхи «попередників», уточнив експерт.

«При цьому з Кабміну лунають закиди не лише щодо кредитних історій часів режиму Януковича, але й докори на адресу НБУ та Мінфіну за попередні 4 роки. Під час перемовин із місією МВФ Гройсман непрозоро натякнув, що за підписання меморандуму з МВФ, де тема підняття тарифів на газ ув’язана з наданням чергового траншу, цілком на совісті людей, призначених за квотою Банкової», – акцентував він.

На його думку, загалом, бюджет-2019 виглядає досить збалансованим і реалістичним.

Дефіцит бюджету на рівні 2,2% ВВП. Покриватиметься він за рахунок внутрішних запозичень, що вже є позитивним моментом для нашої бюджетної системи, додав політолог.

За його словами, наступного року Кабмін має здійснити зовнішні виплати на суму 132 мільярди гривень (4 мільярди доларів). Ці виплати планують покрити коштами ЄС (500 мільйонів євро) та випуском євробондів під 9%.

Гройсман зазначає, що уряд не має наміру підігрувати «хотілкам» народних депутатів у частині збільшення субвенцій для окремих регіонів. Однак депутати вже атакували бюджетний комітет із купою зустрічних пропозицій на фінансування «надважливих для держави галузей та регіональних програм».

Експерт висловив певні сумніви в тому, що Гройсману вдасться відбити наступ мажоритарників.

«Левова частка цих «хотілок» іде на базові для Порошенка регіони, де він робить ставку саме на депутатів-мажоритарників та їхні мережі мотивації виборців», – наголосив він.

З іншого боку, сам Гройсман не цурається соціалки. З 1 березня 2019 року буде проведена індексація пенсій. На пенсії закладено плюс 139 мільярдів гривень у бюджеті й 27 мільярдів гривень – на виплату пенсій військовослужбовцям. Цей успіх прем’єр запише на свій рахунок, додав політолог.

«На Банковій досить обережно відреагували на проект держбюджету-2019 від Гройсмана. В команді президента хотіли би більш командної гри від прем’єра, а біля кожної «перемоги» Кабміну – позначки «зроблено за підтримки Петра Порошенка», але цього разу Гройсман демонстративно пов’язав успіхи уряду, які можна продати виборцю, з власною персоною. Виборчий рік розпочався», – резюмував Віталій Кулик.

Раніше «Слово і Діло» аналізувало, як проект бюджету-2019 відрізняється від проекту на цей рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: