В Україні знову подорожчав бензин. Що буде з цінами до кінця року?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій
Юрій Корольчукексперт з енергетики

З початком осені ціна на бензин за тиждень піднялася на 2 гривні – до 30 гривень за літр. Уже станом на перші числа жовтня ціни на бензин в Україні на великих мережах АЗС підвищилися в середньому на 22 копійки за літр. Наприклад, у мережі WOG всі види пального подорожчали на 46 копійок за літр. Так, ціна бензину А-92 зросла до 33,95 гривні за літр, А-95 – до 34,95 гривні за літр, А-95+ – до 35,95 гривні за літр, дизельне паливо – до 32,45 гривні за літр. Тим часом барель дорожчає вже декілька днів поспіль. Ціни на нафту досягли рекордного за 4 роки значення. Так, барель «чорного золота» марки Brent на Лондонській біржі подорожчав до 84 доларів. До слова, 18 квітня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що не буде ухвалено жодного рішення комісії з торгівлі або уряду, яке могло б призвести до монополізації або підвищення цін на паливо.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич пояснив, що подорожчання цін пов’язане зі зростанням цін на нафту, адже курс поки відносно стабільний.

Чи буде бензин по 40 гривень за літр?

«Останній стрибок цін пов'язаний із подорожчанням нафти на світовому ринку. Якщо нафта надалі дорожчатиме, то ціни ще зростуть. Однак, скоріш за все, нафта більше не зростатиме в ціні, а більшу загрозу в подальшій перспективі становить девальвація. Немає передумов, щоб гривня зміцнювалася надалі, макроекономічні показники відсутні», – зазначив Марунич.

До яких параметрів подорожчає бензин, прогнозувати складно, тому що може бути кілька моделей. Умовно кажучи, якщо нафта 85 доларів за барель, а курс – 29 гривень за долар, уточнив енергетик.

«Тобто при зміні цих двох складових – світових цін на нафту й курсу – змінюватиметься ціна на АЗС. Можуть ціни на А-95+ досягти й 40 гривень за літр, але, звичайно, не найближчим часом і залежно від того, яким буде курс та ситуація на ринку нафти», – додав він.

Не виключено, що за деякий час, якщо девальвація буде, наприклад, дуже стрімкою, на АЗС можуть бути цінники й 40 гривень за літр бензину. Хоча це далека перспектива.

Ціни на пальне: що відбувається в регіонах

Енергетик звернув увагу, що в різних регіонах України ціни можуть відрізнятися з кількох причин.

«Перш за все це пов’язано з платоспроможністю населення. Це традиційні аграрні області. У сільськогосподарських регіонах грошей не вистачає. По-друге, велика частка сірого ринку, є різні схеми. Натомість є регіони, де, навпаки, високі ціни, це так звані преміальні регіони – Київ, Одеса, де в споживачів більша платоспроможність, споживачу важливий і маркетинг, і щоб АЗС була гарною», – підкреслив він.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

За його словами, саме через це ціни на пальне різні, хоча логістична складова приблизно однакова.

Дрібні мережі, розуміючи цю специфіку, тим більше вона формувалася не сьогодні, а довгі роки, намагаються стримувати зростання цін, наголосив фахівець.

Також, за його словами, на встановлення різних цін у регіонах впливає фактор конкуренції.

«Адже є регіони, де окремі мережі пов’язані з фінансово-промисловими групами, зокрема «Приват» у Дніпрі. Раніше були такі прецеденти, що через відсутність конкуренції було домінування «Привату» й був встановлений контроль за АЗС у Дніпрі», – акцентував Марунич.

Своєю чергою член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук уточнив, що мережі загалом мають одну мережу, а от різні заправки в Одеській чи Херсонській області, наприклад, можуть мати різні.

«Там представлені регіональні групи. Вони можуть продавати ресурс дешевше, наприклад. Активізувався сегмент контрафакту. Не можна говорити, що він поганий, якщо порушень немає, але це корупція, не сплачені податки. Це злочин», – підкреслив він.

Експерт зазначив, що контрафактний бізнес ще більше набере обертів, якщо ціни зростатимуть.

Бензин в Україні знову подорожчав: причини та прогноз

Як пояснив енергетик, для нас ситуація з цінами на пальне не дуже оптимістична, адже максимум за цінами на нафту, які ставили, був 80 доларів за барель. Раніше прогнози на 2019 рік були, що до середини року ціна дійде до 90 доларів за барель, але зараз уже прогнозують 100 доларів.

_«Існують свої причини цього: санкції Ірану, позиція США щодо Ірану, військові дії в Сирії, конфлікт із Туреччиною, позиція ОПЕК, які не хочуть нарощувати видобуток нафти. Однак зараз може бути відкат. На кінець року може бути 80 доларів. Якщо вище, то виникне ще одна проблема – спекулянти», – додав Корольчук.

Він нагадав, що нафта в 2014 році впала в ціні, тому що з ринку пішли спекулянти. Є припущення, що спекулянти мають стосунок до США. Коли США почали нарощувати видобуток нафти, відразу з’явилися спекулянти, які почали наганяти ціну.

За його словами, реалістична ціна – не вище 75 доларів.

Для нас надалі негативні прогнози, адже ціни на АЗС, які вже зараз є на рівні 33,95-34,95 гривні за літр бензину, очікувалися до кінця року. До кінця 2018 року ціни на пальне зростуть у середньому ще на 1,5-2 гривні. Дизель також додасть до 2 гривень до середньої ціни. Пропан-бутан зросте до 17-18 гривень.

Усе залежить від конкретної мережі АЗС, адже є такі, які позиціонують себе як преміум-класу, проте загалом нічого хорошого не очікується.

«Влада виявилася банкрутом у цьому питанні», – наголосив енергетик.

«Тішили себе думкою, що нафта падатиме вічно, а коли почала зростати, зробили вигляд, що нічого не відбувається. Немає ані резерву нафтопродуктів, ані можливості хоча б трохи знизити ціну, купувати десь дешевшу нафту, переробляти. Це здешевило б для споживача бензин на 1,5 гривні максимум. Це хоча б щось, але на 85% ми залежні від імпорту. Нічого не було зроблено», – резюмував Юрій Корольчук.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: