Як виконують обіцянки мажоритарники Івано-Франківської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Івано-Франківської області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

Загалом в області сім народних депутатів-мажоритарників, і жоден із них не зміг впоратися навіть із половиною своїх зобов'язань перед виборцями. Найвищий рівень виконання обіцяного – 41% у нардепа Юрія Тимошенка від одномандатного виборчого округу №88 (Коломия).

Нардепу належить виконати ще 10 обіцянок, серед яких передвиборче програмне запевнення боротися з безробіттям в своєму виборчому окрузі, надаючи максимальну підтримку бізнес-проектам, спрямованим на створення нових робочих місць.

Два роки тому з ініціативи депутата була організована зустріч заступника голови ОДА Сергія Бесараба, голови райради Коломиї Романа Дячука, голови Коломийської РДА Любомира Глушкова, головного лікаря Коломийської ЦРЛ Ірини Садов'як і міського голови Ігоря Слюзара з керівництвом Верховної Ради, метою якої було виділення коштів для виплати заробітної плати медичним працівникам округу. Неодноразово надсилалися відповідні звернення до вищих органів влади. За словами депутата, зазначені заходи дозволили зберегти вже створені робочі місця.

Для того, щоб дізнатися, що було зроблено для виконання обіцянки останнім часом, ми надіслали запит нардепу й очікуємо на відповідь.

Також нагадаємо, що в листопаді 2017 року Тимошенко заявив, що не буде членом жодної партії.

«Той, хто хоче безкорисливо служити народу, співпрацює з громадськими та волонтерськими організаціями, на відміну від того, хто хоче дорватися до влади, вибираючи членство в партії. Програма дій, ідеологія й право брати участь у політичних виборах відрізняють партію від громадських організацій. Як український націоналіст я не хочу служити вузькопартійним інтересам, а виключно своєму народу», – заявив він.

Відзначимо, що депутат зараз є членом фракції «Народного фронту», а на момент обрання до парламенту був безпартійним.

Тоді ж Тимошенко пообіцяв голосувати за Виборчий кодекс. Нагадаємо, що завдяки масовим протестам на вимогу виборців Верховна Рада на початку листопада таки ухвалила за основу проект Виборчого кодексу України. Законопроект пропонує відкриті виборчі списки, відсутність можливості купівлі місця у виборчому списку або місця в парламенті, система має базуватися на регіональних відкритих списках. Передбачається, що під час виборів Україна розділиться на 27 виборчих регіонів, на відміну від виборця, лідер не зможе вплинути на місце в списку.

До лютого 2018 року до проекту Виборчого кодексу було подано 4400 поправок, із ними працює профільний комітет.

Друге місце в рейтингу відповідальності ділять Юрій Соловей (ОВО №89, місто Снятин) і Анатолій Дирів (ОВО №86, місто Долина). Чотири роки тому в своїй передвиборчій програмі Соловей обіцяв зробити все, щоб громадські слухання були реальним способом впливу на владу й мали винятковий вплив на остаточні рішення.

У відповідь на наш запит про виконання запевнення нардеп повідомив, що в 2017 році проводив громадські слухання для того, щоб з'ясувати пріоритетні напрямки розвитку районів. У 2016 році громадські слухання були проведені в селах Косинського, Снятинського, Верховинського районів.

Два роки тому нардеп обіцяв сприяти будівництву й реконструкції дитячих садків та навчально-виховних комплексів.

«На моє глибоке переконання, якщо в селі є садок, то є надія, що збережеться село. Саме тому одним із моїх пріоритетів бачу будівництво та реконструкцію дитячих садків та навчально-виховних комплексів», – заявив нардеп.

Він обіцяв, що до кінця 2016 року буде добудована Верховинська ЗОШ, завершене будівництво сучасної спортивної зали в Довгопільській ЗОШ, замінені вікна та двері й обладнаний спортивний майданчик у Микитинецькій школі, завершений ремонт і зданий в експлуатацію спортивний зал Пістінской школи, відремонтований дах у Снятинській школі імені Стефаника, утеплені класи Джурівської школи, а також була відремонтована покрівля старого корпусу Снятинської ЗОШ №1.

У 2017 році нардеп повідомив, що оновлений дитячий садок і сільська рада в селі Білоберізці. А в липні Юрій Соловей повідомив, що в 2017 році будуть виділені кошти на потреби навчальних закладів Снятинського та Косівського районів.

Пізніше нардеп повідомив, що 1 вересня цього року відкрили свої двері 3 нових класи Верховинскої ЗОШ 1-3 ступенів.

29 травня 2018 року Юрій Соловей повідомив, що в селі Зелене відкрили новий дитячий садок. З 1996 року, коли був закритий лісокомбінатівській садок, діти й батьки були позбавлені можливості користуватися послугами садка. Вже з нового навчального року 30 дітей зайдуть до нового дитячого садка.

Анатолій Дирів планує збудувати школу в селі Раковець Богородчанського району Івано-Франківської області. Рік тому нардеп заявляв, що школу збудують до кінця 2018 року, проте в березні під час зустрічі голови облдержадміністрації Олега Гончарука з жителями села Раковець ішлося про незадовільне виконання взятих на себе зобов'язань генеральним підрядником і необхідність розірвання договору із зазначеним підприємцем.

За останніми відомостями, на будівництво школи виділено 31,2 мільйона гривень, її планують добудувати до 1 лютого 2019 року.

На третьому місці нашого рейтингу відповідальності розташувався Юрій Дерев'янко від ОВО №87 (Надвірна), який заявив, що йде на президентські вибори. За чотири роки як нардеп він виконав 29% зобов'язань. Йому належить виконати ще 14 обіцянок, при тому, що нардеп впорався лише з 8 запевненнями, а ще 9 – провалив.

У своїй передвиборчій програмі чотири роки тому Дерев'янко пообіцяв завершити розподіл земель національних парків, що розташовані на території округу. Влітку 2015 року домігся, щоб у місті Волочиську Хмельницької області без урахування думки громади не починалося будівництво житлового кварталу в парковій зоні.

За рік нардеп звернувся із запитом до прокурора Івано-Франківської області, в якому просив відновити розслідування кримінальної справи про незаконну вирубку дерев у Національному природному парку «Гуцульщина» й отримав задовільну відповідь від прокурора Івано-Франківської області.

Також Дерев'янко запевнив, що оприлюднюватиме на fb-сторінці та на сайті «Руху нових сил» результати кількості підписів до письмового подання для ініціювання питання про усунення президента України з посади в порядку імпічменту. Станом на 4 вересня 2018 року нардеп повідомив, що 65 народних депутатів уже поставили свої підписи під постановою про ініціювання розслідування можливих злочинів чинного президента Порошенка, й нардеп продовжує збір підписів під цим документом.

Михайло Довбенко від Тисмениці (ОВО №84) виконав чверть обіцянок, і йому ще потрібно встигнути втілити 12 запевнень. Наприклад, передвиборче зобов'язання вирішити екологічні проблеми, пов'язані з роботою Бурштинської ДРЕС. Поки що нардеп не надіслав жодного запиту та не ініціював жодного законопроекту для вирішення цього питання.

Ще один кандидат у президенти Олександр Шевченко (ОВО №83, Івано-Франківськ) виконав лише 13% обіцянок. З 30 обіцянок йому потрібно завершити ще 24. Шевченко мав намір ремонтувати сільські дороги, домагатися бюджетного финансування на відпочинок дітей на недержавних курортах, голосувати за закон, що вирішує проблеми власників євроблях.

Ще Шевченко пообіцяв допомогти придбати сміттєзбиральну техніку селу Поляниця. Відповідаючи на питання глядача про сміття на узбіччі дороги в «Буковелі», він зазначив: «Напевно, це стосується села Поляниця. Звернемо на це увагу, допоможемо селу придбати сучасні автомобілі».

На останньому місці рейтингу розташувався Віктор Шевченко (ОВО №85, Калуш), який впорався лише з 5% обіцянок.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми склали рейтинг відповідальності мажоритарників Дніпропетровської області.

Також ви можете подивитись, як виконують обіцянки голови ОДА.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: