Чергове підвищення цін: чому «наливайки» та контрабанда сигарет стануть популярнішими

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Підвищення пов'язане з тим, що недовиконується дохідна частина бюджету. Наслідки будуть негативними.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін оцінюючи підвищення цін на алкогольні напої та закладене в бюджет-2019 зростання цін на сигарети на 30%.

«Незважаючи на те, що в уряді відзвітували про те, що бюджет 2018 року виконаний із профіцитом, за фактом це зроблено за рахунок скорочення виплат за низкою статей, починаючи з охорони здоров'я та освіти. До того ж була історія із затримкою пенсійних виплат. За фактом у нас не виконується дохідна частина бюджету», – зазначив Якубін.

Уряд вирішив використовувати старий прийом. Більшу частину бюджету він отримує від фізосіб, а не великих компаній, які є в країні, додав експерт.

Таким чином, зараз уряд знову вирішив перекласти на плечі громадян додаткові можливі платежі у вигляді акцизних зборів, уточнив він.

«Вони намагаються закрити дірки в бюджеті. Але проблема в тому, що в нас є величезний ринок необлікованого спирту, наприклад. Якщо говорити про оцінку кількості виробництва спирту, то з цим також є проблеми. Свідчення тому – скандали з «Укрспиртом», – пояснив фахівець.

За різними оцінками, від 30% до 50% – це тіньовий ринок. Підвищення цін без нормальної роботи, контролю, моніторингу за спиртовою галуззю призведе до того, що збільшуватиметься тіньовий обіг, підкреслив він.

Продукція в роздробі в легальних місцях підвищуватиметься в ціні. Це стимулюватиме частину споживачів шукати дешевшу продукцію. Торгівля в «наливайках» процвітатиме.

Зростатиме частка тіньового ринку, акцентував експерт.

На його переконання, якби уряд хотів навести лад, то починати потрібно з моніторингу обігу виробництва спирту й для початку хоча б навести лад в «Укрспирті».

«Зараз громадянам додали ще один платіж, який вестиме до посилення тіньового ринку як алкоголю, так і тютюнової продукції», – наголосив він.

Фахівець не виключив, що уряд подаватиме все так, що нібито Україна рухається до Європи, адже там високі ціни на сигарети та алкоголь.

«Але в Європі є ефективна система контролю цих ринків. У нас під егідою регуляції в результаті ми опинилися серед країн із низькою регулятивною культурою», – додав він.

За його словами, такі методи навряд чи сприятимуть здоровому способу життя.

«Виграє тіньовий ринок. Навіть якщо брати прибутковість бюджету, то це короткочасно», – констатував експерт.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголюСлово і Діло розбиралося, що місцеві чиновники обіцяють щодо заборони продажу алкоголю вночі.

«Україна перша в списку країн за контрабандою сигарет до країн ЄС. Просто заборонами, підвищенням нічого не виправити. Навпаки, ЄС лобіюватиме, щоб Україна підвищила ціни на сигарети. Їм вигідно. Але чому наші громадяни готові купувати за нижчою ціною сигарети тут і продавати їх до ЄС? Точно не від хорошого життя. Для них це вихід, а зростання контрабанди нє очевидним. Ми можемо підвищувати ціни, акцизи, штрафи, але не боремося з причиною», – резюмував Олексій Якубін.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – на нашій інфографіці.

Як чиновники борються з незаконним продажем алкоголю, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: