Ціна на нафту вийшла на рекорд 2014 року. В чому причини та якими будуть наслідки?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Подорожчання нафти пов'язане з дефіцитом «чорного золота», який виник, і покривати його, ймовірно, доведеться США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи подорожчання нафти та прогнози, що в четвертому кварталі ціни зростуть до 100 доларів за барель.

«Щодо того, чи є дефіцит «чорного золота», то зараз потрібно повернутися до моменту, коли були запроваджені санкції проти Ірану. Тоді Саудівська Аравія повідомила, що в них достатньо запасів нафти, щоб швидко компенсувати дефіцит нафти, який виникне в результаті. Однак зараз видно, що Саудівська Аравія переоцінила свої можливості й не може покрити дефіцит», – зазначив Дяченко.

За його словами, поки питання, наскільки це реально та чи не є грою Саудівської Аравії на підвищення цін.

Але факт у тому, що дефіцит виник, і покривати його, ймовірно, доведеться США. Довго дефіцит бути не може, він має бути покритий, але питання в тому, коли, уточнив експерт.

З ринкової точки зору, 100 доларів за барель – ціна нездорова й спекулятивна, констатував енергетик.

Така ціна також є результатом спекулятивних операцій, додав він.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Єдиний спосіб боротьби – збільшення власного видобутку. Наскільки готові Саудівська Аравія та США? США, скоріш за все, збільшуватимуть видобуток. Усе залежатиме від того, як поведуть себе ключові гравці – основні нафтовидобувні країни та США», – пояснив фахівець.

Він не виключив, що якщо до кінця 2018-початку 2019 року нафта подорожчає до 100 доларів за барель, то в Україні подорожчає паливо.

«Ціна бензину прямо залежить від нафти. Зростатиме нафта – підвищуватиметься ціна на бензин, газ. Ба більше, це потягне за собою всі енергоносії. Так чи інакше, всі енергоносії орієнтуються на нафтові ціни. Тим більше в нас власна нафтопереробка не функціонує, власний видобуток ми підкорити не можемо. Однозначно, ми будемо залежати від світових цін», – резюмував Сергій Дяченко.

У понеділок, 24 вересня, грудневі ф'ючерси на нафту марки Brent зросли до 80,8 долара. Востаннє нафта коштувала так дорого в жовтні 2014 року.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: