Чим допоможе тимчасова адміністрація на Донбасі та чи погодиться Путін?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Створення міжнародної адміністрації – непоганий варіант. Це може бути кроком до вирішення проблеми.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи заяву Курта Волкера про необхідність створення тимчасової адміністрації на Донбасі.

«Тимчасова адміністрація, але обов'язково міжнародна – хороший варіант. Проте має бути чіткий мандат. По-перше, це чинить певний тиск на Росію, а з іншого боку, для США це можливість допомогти вирішити конфлікт. Цілком розумний крок», – констатував Золотарьов.

Він зазначив, що така тимчасова адміністрація має діяти певний нетривалий проміжок часу.

«Основна її мета – навести лад і роззброїти бойовиків. В її складі мають бути миротворці та поліція, і якщо вони будуть, то це можна буде легко зробити – взяти під контроль кордон, а потім уже передавати владу Україні», – уточнив експерт.

Він підкреслив, що як проміжний крок це цілком розумно, тому що передача територій одразу Україні сприйматиметься росіянами як поразка.

Припускати, чи піде Путін на такі кроки, складно. В нього самого немає чіткої політики щодо Донбасу й України загалом, додав фахівець.

За його словами, вся політика РФ була ситуативною, довгострокової стратегічної лінії в них не було, тому що в політиці довгострокова лінія – це досягнення якихось цілей.

У нашому випадку метою РФ є хаос на Донбасі. У Путіна немає мети захопити Україну або приєднати Донбас. Якби такі цілі були, дії були б іншими, ми б їх бачили.

«Путіну потрібно посіяти хаос, створити картинку в телевізорі, яка була б йому на користь, показувала щось на кшталт: ось, що відбувається в Україні, ось фашисти, а в Росії все під контролем і стабільно. Якщо мета дійсно саме в цьому, то жодного вирішення питання не передбачається. Можна влазити в конфлікт, можна з нього виходити, коли це не потрібно. Головне, щоб щось відбувалося, бажано якомога довше», – пояснив він.

Звичайно, якщо українські війська перейдуть у наступ, то Путін посилить агресію. Поки цього немає, він може вивести якісь сили. Йому потрібно створювати конфлікт сам по собі, наголосив політолог.

Інша річ, що коли міжнародні партнери в особі США пропонують конкретні рішення, то потрібно реагувати. Потрібно розуміти, що нікому насправді ця територія не потрібна, крім української влади, додав він.

«Донбас РФ не потрібен. Нормальні люди з території поїхали, інших потрібно годувати й утримувати. Місце досить жахливе. Жодного інтересу в його захопленні бути не може. Тому якщо Путін вирішить зараз, що йому вигідніше вдавати миротворця, ніж злого хлопця, й потрібно бути хорошим, він може піти на такі пропозиції», – резюмував Володимир Золотарьов.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв за короткий час відновити суверенітет над сходом країниСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, 30 вересня 2015 року президент України Петро Порошенко пообіцяв за короткий час відновити суверенітет на сході країни.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершенню конфлікту – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: