Звіт Ситника: як працює НАБУ та чи загрожує щось його керівнику

Читать на русском
Олександр Банчукексперт Центра політико-правових реформ

Насправді, Луценко зараз останній, кого потрібно слухати щодо цього питання, враховуючи, що він сам заявив, що піде в політику.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук, оцінюючи критику роботи НАБУ з боку генпрокурора та заяву Артема Ситника про те, що звіт уже поданий до ВР.

«Неприпустимо для особи, яка працює в системі правосуддя, говорити, мовляв, я ще півроку попрацюю, а далі піду в політику. Тому зараз усі його заяви варто розглядати через цю призму», – зазначив Банчук.

До певних успіхів НАБУ можна віднести те, що вже є перелік осіб, якім повідомили про підозру, до яких застосовані запобіжні заходи, є перелік справ, додав він.

«Без НАБУ навіть цього не було б. Щодо великої кількості осіб, які підозрювалися в завданні шкоди, особливо йдеться про держпідприємства, збитки відшкодовані, причому не чекаючи вироків», – уточнив експерт.

Те, що є перелік осіб і кошти, відшкодовані державі, показує, що для органу немає недоторканних, підкреслив він.

Три роки на посаді: як голова НАБУ Ситник виконує обіцянкиГолова НАБУ Артем Ситник був призначений на свою посаду 16 квітня 2015 року. Слово і Діло розбирається, як він виконує обіцянки.

За його словами, серед недоліків працівників НАБУ те, що з керівництвом САП вони не спрацювалися. В чому причина, сказати складно, але в кожному разі, один без одного вони не можуть працювати.

«Антикорупційні прокурори без НАБУ не матимуть жодних справ, а Бюро без підтримки прокурорів перед суддями також не зможуть показувати своїх результатів роботи. Якщо є намір, щоб органи надалі залишалися й функціонували, доведеться переступати через себе, якось працювати як інституції. Зараз особисті речі взяли гору», – пояснив Банчук.

Він припустив, що керівнику САП, який за законом є процесуальним керівником розслідувань, що ведуть у НАБУ, не сподобалося те, що його прослуховували.

«Звичайно, йому не сподобалося, що детективи, якими він процесуально керує, його прослуховували. Особисто він це не сприйняв, та й будь-якій людині це не сподобалося б», – додав експерт.

Щодо можливої заміни керівництва НАБУ, то тут варіантів майже немає, адже єдине, що може бути, – це провадження, відсторонення від посади як підозрюваного в кримінальному провадженні, наголосив він.

«Політичного кроку немає. Ніхто немає права нічого робити з керівництвом НАБУ без висновку аудиту, а він навіть не розпочався. Так виписаний закон. При тому, що в межах кримінального провадження можна лише відсторонити Ситника від виконання повноважень, але не звільнити. Це близько 2 місяців. Але ж потрібно, щоб хтось повідомив про підозру особі, було слухання», – резюмував Олександр Банчук.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що сподівається, що під час обговорення звіту про роботу НАБУ на засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради депутати не намагатимуться влаштувати шоу. Звіт запланований на 3 жовтня.

Раніше аналітики порталу проаналізували, як директор НАБУ Артем Ситник справляється з обіцянками.

Як очільник САП Холодницький виконує свої обіцянки – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: