Курс на НАТО: чи допоможе це уникнути реваншу проросійських сил і чи захистить Альянс Україну

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

Закріплення курсу України на НАТО нічого особливо нам не дасть. Точно так само, це ні до чого не зобов'язує Альянс.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи рішення ВРУ закріпити в Конституції курс України на членство в ЄС і НАТО.

«Наша Конституція певною мірою багатостраждальний документ, який вже переписували. Те, що там зараз запишуть наш курс на НАТО – принципово нічого не змінить. Це дуже наївні ідеї, що якщо ми зараз закріпимо курс на НАТО в КУ, то, коли до влади прийдуть інші політичні сили, вони не зможуть назбирати достатню кількість голосів, аби змінити під себе. Це дурниці», - каже Лосєв.

Він нагадав, що виглядає це дуже наївно та нагадав, що коли до влади прийшов екс-президент Віктор Янукович, то він змінив в законах все так, як йому було потрібно і голоси знайшлися.

«Адже ніхто не відміняв скупку голосів. Реваншистські сили цілком можуть це зробити, якщо прийдуть до влади. Когось куплять, когось залякають, ще когось посадять, а хтось отримає преференції за свій голос. Все це було», - підкреслив експерт.

Як українці підтримували вступ України до НАТО з 2002 до 2018 рокуНайменше українці прагнули в НАТО в 2004 році, а пік підтримки ідеї приєднання до альянсу припав на 2017 рік.

На його погляд, якщо буде реванш, ніяка Конституція нікого не зупинить і не врятує, щоб ми в ній не написали.

При цьому, він уточнив, що ніяких зобов'язань на Альянс це не накладає.

«НАТО може і повинно буде захищати Україну тільки в тому випадку, якщо Україна стане членом Альянсу. Поки Україна таким не є, крім заяв про стурбованість і співчуття ми нічого не дочекаємося. Може бути надана якась технічна допомога, але те, що вони і зараз в принципі роблять, проте не більше», - констатував військовий експерт.

Він акцентував, що дане рішення ніяк не наближає вступ України в НАТО. «Наблизити вступ в НАТО можуть реальні кроки, але не записи на папері. Ми вже бачили історію з Будапештським меморандумом. Практичні кроки - це реальність. Зважають не на те, що написано, а на те, що роблять», - проаналізував Ігор Лосєв.

Як відомо, 20 вересня Рада направила до КСУ зміни до Конституції щодо курсу на ЄС і НАТО. Як голосували нардепи - на нашій інфографіці.

Нагадаємо, аналітики порталу з'ясували, як змінювалося українське законодавство щодо співпраці з НАТО і як українці підтримували вступ України в НАТО з 2002 до 2018 року.

Також віце-прем'єр з питань євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе прокоментувала пропозиції змін до Конституції. Повне інтерв'ю - на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: