«Укрпошта» погрожує припинити доставку пенсій. Чи будуть проблеми з виплатами?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Борис Кушнірукекономічний експерт

20 вересня в Укрпошті попередили, що можуть відмовитися від доставки пенсій. Зокрема, якщо не буде прийнятий новий тариф на доставку пенсій до 1 листопада 2018 року, з 1 січня 2019 року доставка пенсій Укрпоштою буде припинена. А значить, більше 4,5 млн осіб вже з січня 2019 року можуть не одержати свою пенсію. Ситуація із затримкою пенсійних виплат уже мала місце бути в липні цього року. Тоді, в Укрпошті пояснили, що проблеми з виплатами пов'язані з тимчасовими технічними неполадками в Пенсійному фонді. Вже 1 серпня 2018 року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що до кінця 2018 року затримок пенсійних виплат не буде. «Я переконаний в тому, що всі зроблять відповідні висновки з цієї ситуації і в наступному періоді, до кінця року, ніяких затримок з пенсіями українців не буде», - повідомив чиновник. Крім того, міністр обіцяє не допустити зростання дефіциту Пенсійного фонду.

Голова комітету економістів України Андрій Новак вважає, що навряд чи ситуація вийде за допустимі межі.

Швидше за все, проблему вирішать, а тариф затвердять, просто у нас завжди все роблять в останній момент, зазначив він.

«У нас зазвичай беруться вирішувати проблему тоді, коли, грубо кажучи «півень клюнув». Тому, ймовірно тариф затвердять, щоб не було затримок з виплатами. В іншому випадку, це буде серйозний удар по репутації та рейтингу влади», - констатував Новак.

Економіст пояснив, кошти на виплату пенсій завжди є і який би не був дефіцит Пенсійного фонду все одно він покривається за рахунок бюджету.

«Пенсії - це перша стаття в Держбюджеті. Проблеми якщо і будуть, то технічного характеру. Фінансових труднощів немає і не повинно бути. Виплати будуть в будь-якому випадку. Інше питання - розмір цієї пенсії», - говорить експерт.

Він не виключив, що в наступному році можливо буде навіть підвищення пенсійних виплат. «Однак, знову ж таки, підвищити можуть, але наскільки? 50-100 гривень надбавки може бути, але чи врятує це пенсіонерів?», - підкреслив Новак.

Економіст Борис Кушнірук також вважає, що з затримкою пенсій навряд чи будуть проблеми. За його словами, і раніше з затримкою виплат пенсій не було фінансових проблем.

Кошти др ПФ надходять, при тому більше, ніж заплановано, з Мінфіну також отримали надходження, підкреслив він.

«Нам просто щось недоговорюють. Однак це точно не проблема фінансового характеру. Виплатам пенсій нічого не загрожує. Уряд точно не захоче мати проблем з пенсіонерами. Це головний виборець в Україні. Тому на виплати кошти точно будуть знаходити, проблем не буде, хіба що якогось технічного характеру», - резюмував Борис Кушнірук.

Скільки в Україні коштує доставити пенсію додому, читайте за посиланням.

Також стало відомо, що нардепи обіцяють з приводу пенсій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: