Українцям роздають угорські паспорти. Чи можна створити «антиугорську коаліцію»

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

По-перше, незрозуміло, чому саме зараз оприлюднено відео, хоча не секрет, що паспорти роздавали і раніше. Хто зняв це відео, хто виклав і навіщо? Це виглядає як провокація. Але на що вона спрямована?

Таку думку в коментарі Слову і Ділу висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи ситуацію навколо видачі українцям угорських паспортів на Закарпатті.

«Ймовірно, той, хто виклав це відео хотів спровокувати нове зіткнення, більш сильне. Звичайно, воно не на користь України. Для нас ця ситуація виглядає більш складною, ніж для Угорщини», - підкреслив Воля.

Справа в тому, що союзників нам знайти, щоб протистояти Угорщині буде складно, зазначив експерт. Створити якусь «антиугорську коаліцію» проти Будапешта ми не можемо.

«У конфлікті з Брюсселем Угорщина, Румунія, Польща – всі за одне. Для них ці союзницькі зв'язки важливіші, ніж союз з Україною. А всі ці країни – члени ЄС, завдяки цьому вони тримають якийсь загальний фронт щодо відносин з Брюсселем. Ніхто не буде жертвувати спільними позиціями, заради того, щоб допомогти Україні і якось вирішити ситуацію на Закарпатті», - міркує фахівець.

Україна може звичайно звернутися до США, але для Вашингтона угорська влада також зараз корисний інструмент, додав Воля.

Віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Різка позиція Угорщини – це постріл собі в ногу»Віце-прем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про перемовини з європейцями щодо Nord Stream – 2, про успіхи в автоматизації перевірки е-декларацій і про курс України в НАТО.

За його словами, США будуть використовувати Будапешт, щоб доставляти неприємності Брюсселю і Німеччині.

«Тобто нинішня угорська влада вигідна США в контексті відносин з ЄС, Францією, ФРН, Брюсселем. Тому з коаліцією не вийде. Хіба що санкції ЄС може запровадити. В європейських країнах можуть іноді застосовувати таку практику», - міркує політолог-міжнародник.

Він зазначив, що Італія і Австрія також мають між собою спірні моменти і напруга є через те, що австрійські чиновники запропонували реалізувати ідею подвійного громадянства для німців, які проживають в Італії.

«В результаті, Італія виступила категорично проти. Але це ще не означає, що Італія може стати союзником проти Угорщини, оскільки не дивлячись на труднощі, розбіжності в позиціях між Італією, Австрією, Польщею, Угорщиною все одно вони мають багато чого спільного. А при цьому, їх союзництво в рамках ЄС занадто цінне, щоб хтось із цих країн створював якісь союзи з Україною», - пояснює Володимир.

Як вважає експерт, зараз ця провокація призвела до того, що Україна виявляється безсилою в цій ситуації. Те, що ми висилаємо консула - нічого не дасть, тільки посилить напругу.

«Україну це розхитує. Знову починається історія про подвійне громадянство. Безумовно, це погіршує відносини Києва і Будапешта. Хто міг стояти за цим? Або хтось з опозиційних сил, хоче підставити провладні сили, або РФ. Хоча, може бути угорці самі пішли на таку провокацію», - резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, в ексклюзивному інтерв’ю «Слову і Ділу» віце-прем’єр-міністр Іванна Климпуш-Цинцадзе раніше розповіла, що «різка позиція Угорщини щодо нашого майбутнього в НАТО і в ЄС – це певною мірою постріл собі в ногу».

Політик додала, що, якщо Угорщина опікується представниками національної меншини в Україні, то саме Будапешт мав би бути зацікавлений, щоб Україна якомога швидше стала членом і Європейського Союзу, і НАТО.

Скільки дітей в Україні навчаються мовами національних меншин – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: