Послання Порошенка до ВР: про що говорив президент і що йому потрібно, аби втриматися в кріслі

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Фактично вже зараз у промові Порошенка звучить певне передвиборче позиціонування. Зокрема, ініціативи щодо змін до Конституції України про закріплення курсу України на ЄС і НАТО, автокефалії. Дедалі більше тез стосовно протистояння «російському світу», протистояння агресії РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Президент буде позиціонувати себе, як головного гаранта збереження курсу на Захід і курсу протидії впливу РФ у внутрішній політиці», - констатував Фесенко.

При цьому, експерт припускає, що на Донбасі до виборів нічого не зміниться, тому однозначно ніяких «мирних планів» чекати не варто.

Політолог звернув увагу, що в ситуації з війною на Донбасі, якщо враховувати соціологію, спостерігається певний парадокс. Тому що коли говорять про спільні проблеми - війна на Донбасі на першому місці, але коли мова про те, що хвилює конкретну людину/сім'ю, то це соціально-економічні питання, а війна десь на 4-му місці.

Війна хвилює тих, чиї близькі на фронті, а також тих, хто живе поблизу цих територій. Натомість більшість людей про війну судять переважно з телевізора. На думку політолога, це скоріше «фонова» проблема. Тому риторика потрібна в контексті обороноздатності, а мирний план буде виглядати нереалістично.

«Президент орієнтується на інших виборців. Не на тих, хто хоче миру за всяку ціну – це електорат Оппоблоку. Він орієнтується на тих, хто проти домовленостей з Путіним», - зазначив Фесенко.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

Якщо розглядати питання в контексті другого терміну Порошенка, то у президента є дві великі проблеми на сьогоднішній момент, які можуть йому перешкодити перемогти на виборах, підкреслив експерт.

«Перша системна проблема полягає у величезному антирейтингу. Щоб утриматися в кріслі його потрібно нейтралізувати. Якщо не вдасться його частково зменшити за рахунок ефективної кампанії, демонстрації досягнень за 4 роки – тому що вони є, – то шанси малі. Так, є багато зауважень, критики, але є і прогрес. Так, він не задовольняє, швидше в соціально-економічній площині, але результати все одно є», - міркує Фесенко.

Тому, щоб утриматися на другий термін, президенту насамперед потрібно хоча б частково зменшити свій антирейтинг, констатував експерт.

На його погляд, це може зрівняти його шанси з конкурентом у другому турі.

Друга проблема, на думку експерта, полягає у рішенні підвищити ціни на газ, оскільки, як правило, це дуже негативно б'є по рейтингах всіх керівників країни.

Також важливо, хто в принципі буде у другому турі, якою буде конфігурація виборчої кампанії.

«Все залежить від ефективності виборчої кампанії. Команда у Порошенка досвідчена та професійна, але помилки є. Наприклад, взаємна інформаційна війна між командами Тимошенко і Порошенка. Цього не потрібно. Це тільки негативно впливає, причому на обох. Не потрібно лити бруд одне на одного, це працює на інших кандидатів», - аналізує Фесенко.

Позитивно вплине на рейтинги тема автокефалії, вважає експерт.

На його погляд, вихід Порошенка до другого туру на даний момент реальний, але проблема полягає в тому, хто буде у другому турі.

Політолог припустив, що якщо буде єдиний кандидат від Москви, наприклад, Бойко, то ситуація ускладниться.

«Порошенку потрібно нейтралізувати і цю загрозу. Тобто, потрібно не допустити появи єдиного кандидата. Це тактичне завдання кампанії», - констатував Фесенко.

«Якщо другий тур буде з Тимошенко, то він їй поки програє. Причина - різниця в антирейтингах. Тому працювати потрібно на те, щоб вирівняти цю ситуацію. Питання в тому, кого вивести у другий тур - дуже непросте завдання. Шанси є, але завдання - більш ніж складні», - резюмував Володимир Фесенко.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки обіцянок з передвиборної риторики виконав Порошенко.

Читайте також про обіцянки Порошенка за час президентської каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: