Ердоган і Путін домовилися створити в Сирії демілітаризовану зону

Читать на русском
Контроль у демілітаризованій зоні в сирійському Ідлібі здійснюватимуть турецькі патрулі і російська військова поліція.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що в ході переговорів зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом вони ухвалили рішення створити уздовж лінії зіткнення в сирійській провінції Ідліб демілітаризовану зону шириною 15-20 км.

Як пише «Слово і Діло», про це в понеділок, 17 вересня, повідомляє РБК.

РФ, Іран і Туреччина ухвалили декларацію щодо СиріїІран і Туреччина заявили, що збережуть свою присутність у Сирії. Ердоган розкритикував Асада.

Зокрема, глава РФ зазначив, що її планується створити до 15 жовтня. При цьому із зони будуть виведені «радикально налаштовані бойовики». За словами Путіна, виведення важких озброєнь всіх опозиційних угруповань повинно відбутися до 10 жовтня.

У свою чергу Ердоган зазначив, що в демілітаризованій зоні залишаться представники опозиції. Також Туреччина зміцнить свої спостережні пункти в Ідлібі.

Передбачається, що контроль в демілітаризованій зоні здійснюватимуть турецькі патрулі і російська військова поліція.

За словами Ердогана, досягнуті рішення дозволять запобігти гуманітарній кризі в Ідлібі. Путін погодився, що в ході переговорів вдалося вийти на серйозні й узгоджені рішення.

За підсумками переговорів глава Міноборони РФ Сергій Шойгу і його турецький колега підписали меморандум про стабілізацію обстановки в зоні деескалації в сирійському Ідлібі.

Як повідомляється, переговори двох президентів в Сочі тривали більше чотирьох годин. Путін назвав їх конструктивними і змістовними. Це друга зустріч двох лідерів за останні десять днів.

Раніше Туреччина посилила військову присутність на кордоні із Сирією, а також зміцнила свої позиції в Ідлібі, який контролюється сирійською опозицією.

Нагадаємо, Ердоган заявив, що Ідліб не повинен бути «відданий на милість» Асада. На думку турецького лідера, провінцію можна контролювати за допомогою поміркованої опозиції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: