У Запоріжжі у вузі продавали дипломи іноземцям

Читать на русском

Іноземці фіктивно отримували дипломи в Україні. Вони не проходили навчання та приїжджали виключно для вирішення фінансових питань.

Співробітники прокуратури, спільно з управлінням Служби безпеки та Нацполіції Запорізької області викрили посадовців одного з державних вузів Запоріжжя, які зараховували до навчального закладу іноземців за підробленими документами.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прокуратура Запорізької області.

Які країни визнають українські дипломиУкраїнські дипломи визнають у країнах СНД, а також у 89 кранах світу без особливих вимог. У Польщі, Чехії та деяких європейських країнах можуть відмовити у визнанні диплому без апостилю.

Також слідство встановило, що крім іншого іноземці, які отримували диплом, не проходили навчання і приїздили до України виключно для вирішення фінансових питань.

«За свою допомогу посадовці одержували відповідну винагороду. Крім того, привласнювали кошти, які безпідставно були отримані ними від студентів у якості сплати за навчання», - йдеться у заяві.

Зазначається, що також у схемі була задіяна комерційна структура, яка займалися пошуком кандидатів серед іноземних студентів та забезпечувала їх прибуття на територію України, у разі такої необхідності.

Повідомляється, що правоохоронці провели санкціоновані обшуки у приміщеннях вищого навчального закладу, а також згаданої комерційної структури та за місцем мешкання фігурантів та вилучили відповідні документи та понад 110 тисяч доларів США та 70 тисяч євро.

Наразі досудове розслідування проводиться за ч.1 ст.364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Винним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Нагадаємо, ГПУ закрила справу про можливу підробку прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом диплома про вищу освіту. Кримінальне провадження щодо можливої підробки диплома Володимира Гройсмана було порушене в жовтні 2017 за зверненням позафракційного депутата Віталія Купрія.

Також райсуд Києва звільнив екс-заступника мера Києва Віталія Кличка Володимира Бондаренка від кримінальної відповідальності за використання підробленого диплома.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: