«Я готовий змінювати Україну»: чи піде Вакарчук на вибори та чи може музикант керувати країною

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Швидше за все, Вакарчук і сам ще не визначився хоче він балотуватися чи ні. Напевно, він добре пам'ятає свій перший політичний досвід. Ймовірно, є бажання, але є й розуміння того, що не вистачає досвіду, немає союзника та ресурсів, крім як пізнаваності та рівня довіри.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи заяву Святослава Вакарчука про готовність змінювати країну, але ухилення від прямої відповіді про свою участь у виборах.

На його погляд, у Вакарчука може і є бажання, але немає інвестиційних, фінансових ресурсів, політичних, адміністративних.

«Тому, він тримає паузу. Можливо, вже найближчим часом він визначитися, оскільки реакція на останній виступ показала, що, якщо музикант має намір відігравати серйозну політичну гру - потрібно проявити лідерські якості. Лідери не можуть коливатися і так затягувати з рішенням, адже про його участь говорять мінімум півроку», - каже Войтков.

Лідер повинен чітко заявити про те, чого він хоче, демонструвати впевненість, а не інтригувати своїми відповідями, підкреслив він.

«Інтрига характерна для творчої сфери, але зараз вже пауза його занадто затягнулася», - вважає політтехнолог.

На думку експерта, амбіції у Вакарчука є і багато що залежить від нього. При цьому, експерт прогнозує, що ймовірність того, що музикант братиме участь в парламентських виборах - вища, ніж у випадку з президентськими.

«Хоча може піти і на ті, і на ті. В такому випадку, потрібно бути готовим до потоку негативу, оскільки це зовсім інша галузь ніж творчість, навчання на стипендії за кордоном. Це серйозна праця. І поки з виступу на саміті в Києві ми почули тільки багато загальних фраз, мало конкретики або хоча б розуміння, що він сам знає, як і що міняти», - аналізує Войтков.

Гасла в стилі, що «я за все хороше, проти поганого» мають місце бути, але це не працює на довгих дистанціях. Якщо Вакарчук заявить про свою участь у виборах, перші питання будуть – яка команда, звідки гроші та який план дій?

Опоненти вже почали працювати проти нього, апелюючи до того, що музикант не може керувати країною, звернув увагу експерт.

«Поки що Вакарчук не зміг дати гідну відповідь на це. До нього першими питаннями будуть - з якою програмою він йде, з яким проектом змін він йде на вибори? Загальні фрази вже не пройдуть, потрібно буде щось предметне», - вважає Войтков.

Відносно того, музикант це або хтось інший, то історія знає різні приклади, додав він.

Наприклад, Рейган, Шварцнегер, Ваацлав Гаавел. Всі вони не були спочатку зі сфери політики, акцентував політтехнолог.

«Тобто суть в тому, що багато успішних людей в політиці були не з політики, але для цього потрібна харизма, лідерські якості, бажання працювати. Зрозуміло, що не Вакарчук буде керувати Міноборони або міністерством закордонних справ. Але звичайно, в загальному, специфіку хоча б потрібно розуміти. Крім цього повинна бути команда», - розповідає експерт.

Я готовий змінювати країну – ВакарчукФронтмен групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук на форумі YES в Києві не відповів на питання, чи збирається він балотуватися в президенти, але заявив, що готовий працювати заради змін в країні.

При цьому, він зазначив, що потрібно бути хорошим менеджером.

На поточний момент, можна похвально ставитися до творчості, але якщо безвідносно до музики, то поки що є сумніви з приводу того, чи є розуміння того – куди він йде.

«Так, нам потрібна «свіжа кров» і чи буде це Вакарчук, чи хтось інший, краще, напевно, починати не з президентського поста. Можливо навіть з мандата нардепа, після пробути у виконавчій гілці влади, зрозуміти суть роботи, йти по сходинках», - резюмував Валентин Войтков.

Кого українці бачать наступним президентом – за посиланням.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, - на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: