У МЗС України заявили, що «Північний потік – 2» загрожує європейській безпеці

Читать на русском
Тему Північного потоку - 2 почали обговорювати чотири роки тому, зазначила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що російський газотранспортний коридор Північний потік - 2 може стати загрозою не тільки для України, але й Європи.

Про це вона повідомила на форумі YES в Києві 15 вересня, передає Слово і Діло

Вона нагадала, що тему «Північного потоку - 2 почали обговорювати чотири роки тому.

Однак, тепер це не тільки питання безпеки України, це стало питанням європейської безпеки, додала Зеркаль.

«Його можна вважати в цілому загрозою для Європи», - сказала Зеркаль.

«Північний потік - 2» - другий газопровід, який повинен зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту - понад 1200 км, потужність нового трубопроводу складе 55 млрд кубометрів газу на рік.

Як відомо, Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія - ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

При цьому, влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви і Естонії вважають «Північний потік - 2» загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Додамо, президент України Петро Порошенко запевняє, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» буде зупинено.

Відзначимо, ще в квітні 2018 року міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна не погодиться на пропозицію російського «Газпрому» про транзит 10-15 мільярдів кубічних метрів газу на рік через газотранспортну систему.

Планується, що Україна наполягатиме на збереженні транзиту газу після 2019 року в обсязі не менше 40 мільярдів кубометрів, тому що в протилежному випадку це буде економічно невигідно.

Детальніше про проект «Північний потік-2» і його прихильників - на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: