Раді пропонують звільнити Реву. Чи відбудеться відставка міністра соцполітики?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Відставка міністра соцполітики можлива. Він провалив величезну частину роботи – оптимізацію соціальних виплат.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи ситуацію зі схваленням комітетом ВР проекту постанови про визнання роботи Міністерства соцполітики незадовільною та звільнення з обійманої посади Андрія Реви.

«Рева провалив роботу з оптимізації соціальних виплат: немає реєстру пенсіонерів, немає реєстру пільговиків, незрозуміло, хто й за що отримує кошти, дуже багато різноманітних історій, пов’язаних із маніпуляціями. Наприклад, жінка може мати фіктивне розлучення з чоловіком, щоб отримувати пільги на самотню матір. Не запроваджуються ефективні механізми перевірки, які мають бути жорсткими», – зазначив Краснопьоров.

Кого з уряду Гройсмана хочуть звільнити депутатиНайчастіше нардепи намагалися звільнити Авакова, Супрун, Реву та Петренка. Найактивніше щодо усунення міністрів з посад виступає депутат Каплін.

Не можуть просто роздаватися кошти без серйозних механізмів контролю, не можна давати дотацій тим, хто їх не потребує, й там, де це недоречно, підкреслив експерт.

«У цьому й проблема. Міністр був за підвищення виплат, але реструктуризувати нічого не зміг», – додав він.

Ба більше, за його словами, Міністерство соцполітики, як і МОЗ, оперує величезними коштами, але в МОЗ працюють до 200 осіб, а в Міністерстві соцполітики – близько 700.

«Тобто Міністерство соцполітики дуже роздуте в той час, коли в Україні серйозний грошовий недобір. Проблема з Пенсійним фондом, із пільговиками. Тому, звісно, Реву прибиратимуть, він не витягує. Гройсману, звичайно, хочеться тримати біля себе близьких людей, але захистити Реву буде дуже складно, адже він не справляється», – пояснив аналітик.

Пільги отримують дуже багато людей у країні, потрібно змінювати систему, підкреслив він.

«Наприклад, людина має інвалідність як статичну форму, отримує інвалідність на все життя. Але рівень продуктивності часто може не залежати від фізичного стану людини. Коли, наприклад, особа втратила зір, але може адаптуватися, використовуючи сучасні технологічні можливості, вийти на ринок і заробляти більше за середню зарплату. У такому разі рівень її ефективності не потребує дотацій від держави», – уточнив експерт.

На його думку, потрібна інша система, коли держава не опікується все життя, а допомагає особі, яка перебуває в скрутному становищі, вийти з нього й включити в подальше життя.

«Цього від Мінсоцполітики ми не бачимо, такої політики немає», – констатував Краснопьоров.

Своєю чергою експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко зазначив, що за прорахунки, які були, несе відповідальність не лише Рева.

«Річ не лише в Мінсоцполітики. Скандал був навколо «Київенерго» та «Нафтогазу», наприклад. До міської влади також є питання», – підкреслив енергетик.

Так, зараз система не працює належним чином, зловживання посилилися, все потрібно відпрацьовувати, додав він.

«Просто її не потрібно було запроваджувати, не опрацювавши належним чином. Зараз система пробуксовує. Однак за ту ситуацію, що зараз склалася в соціальній сфері, не може нести відповідальність лише Міністерство соцполітики. Це має бути солідарна відповідальність усього уряду», – акцентував експерт.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

Він уточнив, що є тісний зв'язок з енергетичною політикою та регіональним керівництвом, Мінфіном, міською владою.

«Наприклад, КМДА на 70% винна в тому, що було в столиці. Робити цапа-відбувайла з Реви не зовсім правильно. Все залежить від багатьох факторів», – резюмував Сергій Дяченко.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева прокоментував бажання нардепів звільнити його.

Ексклюзивне інтерв’ю міністра «Слову і Ділу» читайте на нашому порталі.

Аналітики порталу з’ясували, кого хочуть звільнитидепутати з уряду Гройсмана.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: