Чого чекати від послання Порошенка до Ради?

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

По-перше, добігає кінця термін першої каденції президента. По-друге, послання буде напередодні старту президентської кампанії. Тому, з одного боку, буде певне підбиття підсумків, з іншого – нові завдання та рубежі, до яких закликатиме Порошенко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи анонсування щорічного послання президента до ВР, яке заплановане на 18 вересня.

«Скоріш за все, Порошенко апелюватиме до своїх історичних заслуг за час президентства. Йтиметься про стримування агресора, провал проекту «Новоросія». Крім того, акцент буде на новій релігійній ситуації, що пов'язана з томосом, автокефалією, практично створенням єдиної помісної церкви в межах українського православ'я», – зазначив Карасьов.

Можливо, президент порушить питання стимулів для розвитку української мови, оскільки з жовтня розпочинається нове квотування в медійному просторі, додав він.

За його словами, саме ці аспекти збігаються з тими концептуальними ідеями, які президент візьме як стратегію своєї передвиборчої платформи та кампанії.

«Президент може повернутися до створення антикорупційних органів, тому що вже восени має формуватись Антикорупційний суд. Тому буде акцент на створенні антикорупційної інфраструктури», – уточнив політолог.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

На його думку, це те, що президент зможе записати собі в актив, а напередодні виборів акцентувати на цьому увагу доречно.

«Очевидно, будуть заявлені якісь передвиборчі вектори, які з точки зору президентської команди можуть забезпечити йому не лише вихід до другого туру, але й перемогу», – підкреслив Вадим Карасьов.

Політичний аналітик Валентин Краснопьоров припустив, що послання до ВР буде продовженням стратегії висування його кандидатом у президенти, адже активна компанія насправді розпочалася ще з військового параду на День незалежності.

«Тоді президент запустив вдалі меседжі. Зараз у Верховній Раді Порошенко, скоріш за все, знову говоритиме про потребу зовнішньої безпеки для суверенізації України та внутрішніх змін для того, щоб Україна стала сильнішою як держава», – пояснив експерт.

На його думку, йтиметься про церковні зміни, армію, яка стає сильнішою, економічні проблеми, якими ми, попри труднощі, долаємо, та потенційні домовленості з МВФ.

В принципі, вся його промова буде присвячена досягненням, тим речам, які потрібно зробити в майбутньому. Однак усі карти відкривати він не буде, додав аналітик

За його словами, Порошенко точно не говоритиме про те, що дратує виборця. Наприклад, про пенсійну реформу, приватизацію, ринок землі.

«Хоча всім, хто б не обрався на сьогодні президентом, доведеться це робити після переобрання. Тому що не може бюджет держави витягувати соціалістичний спадок, який залишився до сьогодні», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Як відомо, 24 березня 2018 року президент України Петро Порошенко пообіцяв найближчим часом ініціювати внесення змін до Конституції щодо закріплення стратегічної мети розвитку держави – членства в Євросоюзі й НАТО.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, скільки обіцянок глави держави залишаються невиконаними.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: