В Україні зріс рівень бідності

Читать на русском
В Україні населення найбільше страждає від неможливості дозволити собі несподівані необхідні витрати за рахунок власних ресурсів.

Рівень бідності в Україні за підсумками 2017 року збільшився до 27%.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Рахункова палата в середу, 12 вересня.

У Кабміні розробили методику оцінки бідностіТри міністерства затвердили методику комплексної оцінки бідності. Методика передбачає визначення 3 груп критеріїв.

У відомстві зазначили, що в минулому році, відповідно до показників оцінки бідності за абсолютним критерієм і показниками, що характеризують доходи населення, в цілому відбулися позитивні зрушення в ситуації з бідністю в Україні. Однак показники бідності за відносними критеріями демонструють тенденції до зростання.

Як пояснив член Рахункової палати Василь Невідомий, в Стратегії подолання бідності до 2020 року розширено розуміння бідності до немонетарних аспектів і соціального відчуження. І з 2015 року в Україні здійснюється оцінка рівня бідності немонетарним критерієм за чотирма з дев'яти деприваціями згідно з методологією ЄС. Держстатом, і досі проводиться оцінка за 4-ою з 18-ти ознак поневірянь.

«Класичний підхід - монетарний, коли межу бідності проводять в грошах. Якщо у людини немає таких поточних доходів, вона бідна. Нові підходи, які Європа давно застосовує, не монетарні. Все вимірюється не грошима, а певним набором благ. Країни ЄС визначили дев'ять позицій благ. Якщо з них відсутні три - це люди депривовані (позбавлені можливості задовольняти основні потреби - ред.). Якщо чотири - це крайня депривація. Для порівняння рівень матеріальної депривації для 28 країн ЄС за підсумками 2016 року склав 16%, а глибокої матеріальної депривації - 8%. В Україні ці показники у 2017 році становили 42% і 27% відповідно», - розповів Невідомий.

Зазначається, що в Україні населення найбільше страждає від неможливості дозволити собі несподівані необхідні витрати за рахунок власних ресурсів. Значення цього показника в Україні було в 1,6 рази вище (60% проти 36% в країнах ЄС). За іншими ознаками депривація населення в Україні була в 2017 році в два-сім разів більша, ніж в країнах ЄС.

Найбільше потерпали від економічної напруги особи, що входять до складу багатодітних сімей, населення у віці 60 років і старше, сільське населення.

Аналіз Рахункової палати показав, що в 2017 році 9% населення страждало від всіх трьох форм бідності - за відносним критерієм за видатками, за доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму і ознаками депривації.

Частка депривованих осіб за чотирма з 18-ти ознак поневірянь в 2017 році була найбільшою за останні 10 років майже в усіх групах домогосподарств.

Переважна більшість українців не могли дозволити собі здійснювати непередбачені витрати, більше половини не мали можливості відпочивати разом з родиною, принаймні, протягом одного тижня в рік.

Третьою за поширеністю проблемою українців є недоступність якісних послуг охорони здоров'я. Так, 31,7% населення не мали коштів для купівлі призначених ліків і медичного приладдя, а 30% - для оплати послуг лікаря і лікування в стаціонарі без проведення хірургічної операції.

Нагадаємо, у Світовому банку заявили, що бідних в Україні більше, ніж п'ять років тому. Якщо в 2014 році за межею бідності жили 15% населення країни, то сьогодні - 25%.

Раніше повідомлялося, що близько 12% опитаних українців вважають, що їм не вистачає грошей на купівлю продуктів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: