Мораторій на землю: коли скасують та за яких умов варто відкривати ринок

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Коли йдеться про відкриття чи невідкриття ринку землі, то до цього питання якраз не можна ставитися як до чорно-білого.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи заяву прем’єра Володимира Гройсмана, який виступив за обмеження при відкритті ринку землі.

«Відкривати ринок, безумовно, потрібно. Інше питання, як. Якщо ринок працюватиме так, як свого часу була проведена приватизація, то такий ринок не потрібен. Якщо ж ми хочемо цивілізований відкритий ринок, то дійсно потрібні певні законодавчі обмежувачі, які знімуть ті штрихи, що в нас є», – зазначив Новак.

Експерт підкреслив, що українцям потрібен відкритий ринок, але для цього потрібно взяти до уваги обмежувальні заходи, принаймні є три основних.

«По-перше, потрібно встановити, що землю сільськогосподарського призначення може купувати лише громадянин України. Тоді знімаються страхи на предмет того, що іноземці приїдуть і скуплять українську землю», – уточнив він.

Мораторій на продаж сільгоспземель: історія питання«Слово і Діло» проаналізувало історію питання зі скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарських земель, що діє в Україні з 2001 року.

Крім того, за його словами, має діяти другий обмежувач – максимальна площа, яку може купити один громадянин України, щоб зняти побоювання на кшталт того, що один олігарх скупить усю землю.

«Третій обмежувач – загальна площа земель сільськогосподарського призначення, яка взагалі може бути в обігу землі», – додав економіст.

У США лише 20% земель сільськогосподарського призначення є в обігу ринку землі, наголосив він.

«Тобто мають бути три головних обмежувачі, тоді знімаються всі страхи. Якщо на таких умовах, тоді, безумовно, відкритий ринок землі потрібен, тому що мораторій гальмує величезний інвестиційний потенціал, який може реалізуватися в разі запровадження цивілізованого ринку землі», – пояснив експерт.

На його думку, мораторій можуть скасувати вже після виборів 2019 року.

«Поки це ще не принципова вимога МВФ. Потрібно завершити чинну програму з кредиторами, а якщо буде нова, то переговори можна починати з нуля», – резюмував Андрій Новак.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Європейський суд із прав людини визнав мораторій порушенням прав людини.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: