Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Руслан Демчак

Читать на русском
Демчак виконав 82 відсотки обіцянок і поки що жодної не провалив. Мажоритарник підтримав скасування мораторію на продаж землі та домігся виділення коштів на ремонт доріг в окрузі.
Руслан ДемчакСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Руслан Демчак (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Демчак пройшов до парламенту в листопаді 2014 за одномандатним виборчим округом №18 (Іллінці). Нардеп дав 11 обіцянок, з яких 9 виконав і жодної не провалив. Ще два запевнення йому належить втілити до кінця каденції.

Нардеп обіцяв підтримати запропонований НБУ законопроект про регулювання валютного обігу. В червні 2017 року Верховна Рада ухвалила проект закону «Про валюту», головною відмінністю якого стала ідея «дозволено все, що не заборонено». Це означає, що майже будь-які валютні операції між резидентами та нерезидентами в іноземній і національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень. Валютний контроль буде скасований для більш ніж 40% угод, реєстрації кредитів від нерезидентів та ліцензування інвестування за кордон. Крім того, будуть скасовані валютні обмеження для бізнесу. Депутат підтримав зазначений законопроект.

У своїй передвиборчій програмі Демчак пообіцяв домагатися надання фінансування для ремонту доріг між селами та районними центрами у Вінницькій області. Нардеп проявив активність в цьому питанні. У наданому нам у березні 2016 року листі прес-секретар Руслана Демчака повідомила, що з ініціативи парламентаря був проведений поточний ремонт ділянки автодороги в селі Якимівка (підсипка вибоїн щебенем і гравієм), а також були проведені роботи зі зміцнення аварійнонебезпечної ділянки дороги на мосту між населеними пунктами Новоживотів та Якимівка.

Згідно з оприлюдненим звітом Руслана Демчака за 2017 рік, стало відомо про залучені ним кошти для ремонту доріг виборчого округу, зокрема: 2 мільйони гривень – капітальний ремонт дороги державного значення Біла Церква-Тетіїв-Липовець-Гуменне до смт Михайлівка, 60 тисяч гривень – капітальний ремонт дорожнього покриття провулку Інтернаціонального в смт Дашів, 500 тисяч гривень – капітальний ремонт дороги на вулиці Шкільній у селі Росоша.

Навесні 2017 року Демчак заявив, що підтримає скасування мораторію на продаж землі: «Є соціально непопулярні закони, через які падають рейтинги. Але має перемагати конструктивізм. І особисто я також підписав звернення серед депутатів про те, що необхідно скасувати мораторій на продаж землі».

Наприкінці 2017 року Верховна Рада підтримала законопроект про продовження на рік мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Руслан Демчак голосував проти цього рішення.

Також нардеп виконав програмну обіцянку намагатися запровадити встановлення відповідальності за заподіяння шкоди властивостям землі та навколишньому середовищу, підтримавши голосування більшості законопроектів на цю тему.

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою Демчака домагатися надання соціальних виплат і пільг учасникам АТО на законодавчому рівні. Нардеп проголосував за три законопроекти, що стосуються пільг учасникам АТО.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще дві програмні обіцянки. Він планував законодавчо закріпити принцип справедливого розподілу прибутку між сільськогосподарськими товаровиробниками та посередниками.

Три роки тому Верховна Рада ухвалила за основу проект закону щодо держрегулювання закупівельної ціни на молоко й підтримку села, одним з ініціаторів якого виступив Демчак.

У пояснювальній записці йшлося про те, що ухвалення цього законопроекту необхідне для усунення несправедливого розподілу додаткової вартості, коли основний прибуток отримує не виробник, а переробне підприємство й торгові мережі. Однак до цього часу вказаний законопроект Рада не розглядала.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: