Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Вадим Денисенко

Читать на русском
Денисенко обіцяв голосувати і за зняття депутатської недоторканності, і за реформу парламенту, і за візовий режим із Росією.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Вадим Денисенко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Денисенко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 29 обіцянок, але виконав лише 6 (21%), а 7 – провалив.

Минулого року Денисенко обіцяв зареєструвати законопроект про підвищення зарплат депутатам за британською системою. «У Британії є правило, згідно з яким піднімати зарплату депутатам можна, але лише для своїх наступників. Тобто депутат може голосувати за підняття зарплати парламентаря. Але це підвищення стосуватиметься лише депутата наступного скликання», – розповів нардеп. Але відповідна ініціатива в парламенті не з'явилася, а в жовтні Денисенко заявив, що поки підвищення зарплат депутатів не на часі.

Не впорався Денисенко з обіцянкою про те, що депутати міжфракційного об'єднання «Антипопулісти» (крім Денисенка, туди входять Дмитро Лубинець та Ірина Суслова) розроблятимуть законопроекти щодо реформування податкової та митної галузей України. Обіцянку він давав у липні 2016-го, але до кінця року «Антипопулісти» не зареєстрували законопроектів, які б кардинально реформували ці галузі. Нардепи лише долучилися до розробок окремих змін до Митного та Бюджетного кодексів.

У лютому 2015 року нардеп запевняв, що в країні найближчим часом у тій чи іншій формі буде запроваджений воєнний стан. Але й цю обіцянку він не виконав, воєнний стан не запроваджувався.

Восени минулого року Денисенко підтримав у Раді проект Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає запровадження механізму обрання нардепів за системою відкритих пропорційних списків. Таким чином, він виконав обіцянку домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками.

Крім того, нардеп виконував низку інших програмних обіцянок. Наприклад, домогтися збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур. Наприкінці 2015-го Денисенко проголосував за державний бюджет-2016, в якому витрати на національну безпеку та оборону були збільшені до 113 мільярдів гривень. Зокрема, витрати на Міністерство оборони збільшилися на 21%.

Ще 16 запевнень Денисенко потрібно виконати до кінця своїх повноважень. Обіцяв Денисенко голосувати за постанови про позбавлення депутатів недоторканності. Обіцянку він давав наприкінці червня 2017-го, й поки її виконує. Відтоді Рада розглядала питання позбавлення недоторканності Андрія Лозового, Олеся Довгого, Євгена Дейдея, Максима Полякова, Борислава Розенблата та Михайла Добкіна. У всіх випадках Денисенко голосував «за».

Також Денисенко запевняв, що голосуватиме за запровадження візового режиму з Росією. «Тут буде рішення кожного депутата окремо, й кожен голосуватиме, як він вважатиме за необхідне. Я вирішив для себе, що я голосуватиму за запровадження візового режиму, але загалом я розумію, що ситуація набагато складніша й простим запровадженням візового режиму ми мало що зможемо вирішити», – заявив парламентар два роки тому.

Улітку минулого року нардеп пообіцяв, що іноземці не зможуть купувати землю в Україні. Це зможуть робити лише фізичні особи й не більш ніж 200 гектарів на одну людину.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: