Білорусь відмовилася від траншів МВФ. Чи може Україна дозволити собі такі рішення?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Програма співробітництва з МВФ закінчується вже навесні наступного року, тому її навіть припиняти не потрібно. Крім того, в нас залишилась єдина можливість отримати транш наступного місяця.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи рішення Білорусі відмовитися від траншів МВФ і переговорний процес українського уряду з кредиторами.

«У нас залишилась єдина можливість отримати транш від МВФ – у жовтні. З великою часткою ймовірності, компроміс із кредиторами щодо ціни для населення знайшли. Підвищення, ймовірно, буде не на 60%, а на 25%, максимум – 30%. Річ у тім, що цей транш відкриє можливість для України отримати ще мільярд від Євросоюзу та мільярд від Світового банку», – зазначив Савченко.

Крім того, за його словами, президенту вигідно, щоб підвищення цін на газ зробив уряд Гроймана зараз.

«Усі ці аргументи дають привід вважати, що ми отримаємо транш, компроміс знайшли», – додав економіст.

Він пояснив, що Білорусь змогла собі дозволити відмовитися від траншів МВФ, оскільки вони мають іншого кредитора – Росію, а в нашій ситуації зараз це неможливо.

«Росія фактично є кредитором Білорусі. Зараз у РФ справи йдуть досить добре. Хоч там і протести, але ж на мітинги проти пенсійної реформи вийшли діти, яких залякати дуже легко. В Росії все несправжнє, в тому числі й мітинги. Попри санкції, золотовалютні резерви РФ зросли за два роки на 150 мільярдів. Причина в тому, що ціна на нафту й газ зростає. Санкції на Росію поки не діють. Резерви й кошти вони мають», – уточнив Савченко.

Звичайно, було б непогано відмовитись якнайшвидше від програми МВФ. Однак дозволити це собі може лише уряд, який візьме на себе відповідальність за проведення власної економічної політики, констатував експерт.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«У нас такого немає. Немає інтелектуального потенціалу в НБУ, Кабміні, щоб бодай щось запропонувати. Політики як такої ми не маємо. Підвищити ціни на газ – це не політика. Наприклад, уряд не може поставити мету, розробити заходи, розрахувати, як ці заходи вплинуть на мету, якщо мета – зростання економіки на 10%, наприклад. У нас усе як було, так і відбувається. А саме – залежно від кон’юнктури на світових ринках. Зараз усе більш-менш сприятливо, тому економіка зростає. Стане несприятливою – почне падати», – пояснив він.

Тому відмовитися від програми співпраці з МВФ можуть дозволити собі лише сильний уряд та сильний НБУ, підкреслив фахівець.

«У нас поки ані того, ані іншого немає. Тому Україні поки краще продовжити співпрацю з МВФ», – резюмував Олександр Савченко.

Нагадаємо, 26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: