Сенцова пропонують номінувати на Нобелівську премію. Чи матиме це ефект та чого чекає РФ?

Читать на русском
Борис Захаровдиректор Української Гельсінської групи з прав людини, правозахиник

Росія може тримати Сенцова, чекаючи на вибори, але не слід забувати, що він голодує. Чи витримає його організм?

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив правозахисник Борис Захаров, оцінюючи заяву Ірини Геращенко про використання українських заручників РФ під час виборів та пропозицію екс-президента Польщі висунути кандидатуру Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

«Безумовно, РФ може чекати виборів в Україні, щоб використати заручників, політв’язнів. Тут можливі два моменти. Використання для дестабілізації ситуації або ж у власних інтересах. Наприклад, вони відпускають заручників через певні преференції, які будуть узгоджені з Медведчуком», – зазначив Захаров.

Звичайно, це можливий сценарій за рахунок підтримки тих кандидатів на виборах, з якими можна розіграти цю карту, додав він.

За його словами, нещодавно Медведчук заявив, що Сенцов повернеться додому, а політик безпосередньо бере участь у переговорному процесі.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«Він фактично є переговорником не з нашого боку, а з боку РФ. Медведчук проводить тут пропутінську політику, він може здійснювати певні домовленості, й навряд чи він би розкидався словами. Можливо, Медведчук на щось розраховує», – уточнив експерт.

Щодо Нобелівської премії, то, на його думку, ця пропозиція слушна й може мати певний ефект, тим більше, що був прецедент в історії.

Правозахисник нагадав, що свого часу Нобелівську премію присудили німецькому публіцисту Карлу фон Осецькому.

«Це радикальний німецький пацифіст, він сидів у концтаборі, Гітлер розпорядився його звільнити. Це може мати ефект», – резюмував Борис Захаров.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: