Парламентарі оновлюють армію: жінки-генерали та нове вітання для військових

Читать на русском
Депутати зрівняли права й можливості жінок і чоловіків у Збройних силах та інших військових формуваннях. Також вони обговорили нове вітання для армії.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №6109, який зрівнює права та можливості жінок і чоловіків у Збройних силах та інших військових формуваннях.

Відповідне рішення підтримали 247 народних депутатів на засіданні 6 вересня, пише «Слово і Діло».

Проїдання чи розвиток: скільки грошей отримає армія в 2019 роціБюджет Міноборони за останні три роки, як правило, становив близько половини всіх оборонних витрат держави, які в 2019 році можуть досягти 200 мільярдів.

Законом закріплений принцип, за яким жінки мають проходити військову службу на рівних засадах із чоловіками (крім випадків передбачених законодавством про охорону материнства та дитинства). Жінки-військовослужбовці матимуть рівний доступ до посад та військових звань і рівний обсяг відповідальності.

Після ухвалення законопроекту урівнюється граничний строк можливості укладання контракту для жінок. Це означає, що вони встигатимуть відслужити вищі офіцерські посади.

Також Верховна Рада в першому читання ухвалила законопроект, який змінить військове вітання в ЗСУ з радянського на «Слава Україні» та «Героям слава». За відповідний проект №9036 проголосували 284 депутати. Він також передбачає звертання «пане» як альтернативне «товаришу».

Депутати пропонували під час доопрацювання розширити дію закону на Міністерство внутрішніх справ.

«Я не маю жодних сумнівів, що через 10 днів, так само в четвер, ми зберемся й під 300 голосів ухвалимо його в цілому», – зазначив спікер Андрій Парубій.

Раніше «Слово і Діло» писало, на що здатні жінки в найкращих арміях світу.

Також відомо, що на параді 24 серпня вперше використовували нове вітання ЗСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: