Приклад для чоловіків: на що здатні жінки в найкращих арміях світу

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Міністр оборони Степан Полторак повідомив, що в українській армії служать близько 25 тисяч жінок. Із них близько 7 тисяч пройшли службу в АТО і ще 2 тисячі перебувають в зоні бойових дій зараз. Стереотип з приводу того, що жінці не можна довіряти солдатську роботу, почав змінюватися в Україні лише в останні роки. Втім, такий самий шлях пройшли армії й інших країн, змушених довгий час вести бойові дії або тих, які перебувають під загрозою масштабної військової агресії.

Дані про кількість жінок в Збройних силах України навів міністр оборони Степан Полторак у своєму привітанні зі святом 8 березня. За його словами, в українській армії служать близько 25 тисяч жінок. З них близько 7 тисяч пройшли службу в АТО й ще близько 2 тисяч служать там зараз. При цьому більш ніж 3 тисячи є офіцерами. Міністр також зазначив, що 31 тисяча жінок служить у системі Міноборони на цивільних спеціальностях.

Жінка вперше в історії очолила ЄврополКатрін Де Болле обіймає посаду генерального комісара Федеральної поліції Бельгії. Вона вступить на нову посаду вже 1 травня замість представника Британії.

З плином часу кількість жінок у Збройних силах збільшується. Наприклад, у 2016 році, за даними Міноборони, форму української армії носили 15,5 тисяч жінок, з яких 1000 побували в АТО. При цьому жінкам, які вирішили захищати Батьківщину, довелося воювати не лише з противником, але й із різними гендерними стереотипами.

Так, наприкінці 2015 року керівник волонтерської організації «Центр підтримки аеророзвідки» Марія Берлінська оприлюднила дослідження «Жінки на війні». В ньому називалися факти дискримінації жінок в українській армії. Наприклад, офіційно жінкам не можна було обіймати посади перекладача, фотографа, розвідника, снайпера. Їх просто оформляли не на ті посади, які вони в реальності обіймали. «На війні є жінки – снайпери та водії БМП, але за фактом вони – кухарки», – пояснювала Берлінська.

За даними Міністерства оборони, за останні кілька років ситуація в цьому плані змінилася на краще. Зокрема, був розширений список військово-облікових спеціальностей, які можуть обіймати жінки. У зв'язку з цим істотно подовжився й перелік посад, на які офіційно можна оформлювати жінок. Якщо до 2016 року таких посад було 38, то тепер – понад 90.

Скільки жінок серед нардепів, міністрів, мерів та голів сільрадЯк виборчі квоти змінили співвідношення чоловіків та жінок у владі та скільки в Україні жінок, які стали народними депутатами, міністрами, мерами міст і головами сільрад, вивчало Слово і Діло

Таку ж складну «еволюцію» у відносинах між чоловіками й жінками пройшли армії багатьох держав, які змушені тривалий час вести бойові дії або знаходяться в умовах повномасштабної війни. Відзначимо, що в найбільш «просунутій» на сьогодні армії США всі стереотипи щодо жінок були відкинуті лише наприкінці 2015 року, коли міністр оборони Ештон Картер дозволив допустити їх до служби у всіх бойових підрозділах, в тому числі морської піхоти та військ спеціального призначення. Відзначимо, що понад 150 американських жінок загинули під час воєн в Іраку та Афганістані.

Зараз на службі в армії США перебувають близько 240 тисяч жінок (близько 20% від чисельності всієї армії). За спостереженнями американських військових, ефективність підрозділів, в яких служать жінки, загалом зростає, тому що чоловіки бояться вдарити перед ними в бруд обличчям. На що здатна «слабка стать», могли відчути, наприклад, солдати президента Сирії Башара Асада. Як відомо, 7 квітня минулого року американські військові кораблі обстріляли крилатими ракетами сирійську авіабазу Еш-Шайрат у провінції Хомс. Командиром одного з есмінців – USS Porter – була жінка, лейтенант Андреа Слоу.

Як відомо, сирійську армію офіційно підтримує армія РФ. До слова, в збройних силах Росії служать близько 45 тисяч жінок і ще 315 тисяч працюють на цивільних посадах.

В армії США жінки займають ще більш високі посади. Наприклад, у січні 2016 році начальником знаменитої американської військової академії Вест-Пойнт West Point стала бригадний генерал Діана Голланд – ветеран війни в Іраку та Афганістані.

Стало відомо, де найбільше безробітних жінокРівень жіночого безробіття по світу 6%. Показник перевищує рівень безробіття серед чоловіків на 0,8%.

Найбільше жінок служать в Армії оборони Ізраїлю (близько 34% від загальної чисельності ЦАХАЛ). Згідно з військовою доктриною цієї країни, Ізраїль завжди воюватиме в чисельній меншості, причому вороги будуть домагатися повної ліквідації держави Ізраїль. Своєю чергою Ізраїль не може розраховувати на знищення своїх ворогів, а має орієнтуватися на завдання їм максимально можливого збитку. У такій складній геополітичній ситуації військовозобов'язаними стали й жінки, які допомогли Ізраїлю вистояти у війні 1948 року. Жінкам дозволяється служити в переважній більшості військових частин ЦАХАЛ, але зараз, як правило, їх беруть до небойових частин.

Водночас для того, щоб дівчата мали можливість масово служити в бойовому підрозділі, в ізраїльській армії в 2004 році був створений батальйон «Каракаль» (піщана рись). Символізм цієї назви полягає в тому, що самці й самиці піщаних рисей за своїм зовнішнім виглядом не відрізняються один від одного. Дві третини особового складу цього батальйону складають жінки. При цьому в «Каракалі» існують дуже суворі правила щодо відносин із чоловіками: в 2006 році один із чоловіків був розжалуваний і поміщений на гауптвахту за те, що вчасно не доповів про зв'язок з однією зі своїх підлеглих.

Батальйон «Каракаль» охороняє південні кордони Ізраїлю й дуже ефективний проти ісламістів, які бояться загинути від рук жінок із релігійних міркувань.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: