Путін погрожував «розчавити» українське військо. Що розкрили мемуари Олланда та як цим скористатися?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Для України це важлива інформація, яку можна використати в Гаазькому суді. Це дозволяє викликати Олланда як одного зі свідків у справі російсько-української війни та персональної відповідальності Путіна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи мемуари екс-президента Франції Франсуа Олланда, де зазначається, що в 2015 році під час перговорів у Мінську Путін погрожував Порошенку «розчавити» українське військо.

«Факти, які Олланд наводить у своїй книзі, розкрили, що Путін мав контакти з ватажками окупаційних адміністрацій, на той момент ще з польовими так званими командирами. При тому, що на початку зустрічі Путін від них відхрещувався. По-друге, в мемуарах є свідчення того, що були присутні російські війська та були прямі погрози від Путіна на адресу України», – зазначив Саакян.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

За його словами, книгу слід використати й викликати Олланда як свідка.

Експерт звернув увагу, що Олланд говорить про те, що від самого початку російської агресії він і канцлер ФРН чітко розуміли, що це російсько-українська війна, незважаючи на те, що до останнього в публічному просторі вони називали події українською кризою або конфліктом.

На його думку, цей факт також може бути важливим, щоб реконструювати події того часу й вплинути на позиції країн ЄС зараз.

Свідчення про те, що перші Мінські угоди, чорновий варіант, Меркель писала самостійно, вказують на те, що канцлер ФРН від самого початку війни намагалася визначити свої лідерські позиції й сприймала ситуацію з повною серйозністю в ключі європейської безпеки загалом.

«Про це свідчать тривалі, виснажливі перемовини, написання та підписання документу нею самою. Німеччина підтверджувала таким чином свої лідерські позиції. Діяла багато в чому відсторонено від Олланда, що свідчить про те, що Меркель відігравала першу скрипку», – пояснив Саакян.

Однак, на його думку, відповідальність спільна – як Меркель, так і Олланда, адже вони розуміли, що відбувається.

Історія розсудить, але очевидно що саме в історії російсько-української війни вони матимуть своє історичне місце, відповідальність, незважаючи на різну вагу Меркель та Олланда.

Експерт не виключив, що в Кремлі можуть відреагувати на появу таких свідчень, але, скоріш за все, це будуть заяви третіх осіб.

«Апелюватимуть до того, що це збитий льотчик, політик, який відійшов від справ і намагається привернути до себе увагу. Діятимуть через дискредитацію самого Олланда. Це можливо. Але від третіх осіб, прямої відповіді РФ не буде», – резюмував Олег Саакян.

«Наміри Володимира Путіна були цілком очевидними, – пише в своїй книзі Олланд. – _Він хотів зберегти свій вплив на російськомовні регіони й максимально послабити проєвропейську владу в Києві».

Як змінювалися рейтинги світових лідерів – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: