Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Петро Сабашук

Читать на русском
Петро Сабашук виконав лише дві з 11 своїх обіцянок. У разі чого запевнив, що підтримає розпуск Верховної Ради.
Петро Сабашук

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Петро Сабашук (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Сабашук був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за виборчим округом №74 (Запорізька область). Наразі він також є заступником голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування та ЖКГ. Крім того, Сабашук очолює тимчасову слідчу комісію Ради з питань проведення технічної експертизи будівельних робіт і перевірки ефективності використання бюджетних коштів при будівництві мостових переходів через Дніпро в Запоріжжі.

За час своєї каденції народний депутат дав 11 обіцянок, з яких виконав лише дві (18%). Провалив Сабашук три обіцянки. Зокрема, запевняв, що підтримає зняття недоторканності з Олександра Онищенка. Однак під час голосування 5 липня 2016 року його в сесійній залі Ради не було.

Крім того, Сабашук не впорався з обіцянкою збудувати минулого року близько 500 квартир у мікрорайоні «Південний» (Запоріжжя) для учасників АТО, молоді, ветеранів війни та чорнобильців. Наприкінці 2017-го в міській раді «Слову і Ділу» повідомили, що виконавчий комітет не ухвалював рішення щодо прийняття в комунальну власність квартир у цьому районі. Рішення про надання житла учасникам бойових дій, ветеранам війни, які перебувають на квартирному обліку, також не ухвалювалися.

Впорався нардеп з обіцянкою домогтися мажоритарної системи виборів органів місцевого самоврядування. У Раді він підтримав законопроект «Про місцеві вибори», який передбачає, що вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Також Сабашук у парламенті підтримував законопроекти, які впроваджують енергоощадні технології в комунальній теплоенергетиці, й виконав відповідну програмну обіцянку.

Ще шість обіцянок у депутата залишаються в процесі виконання. У вересні 2016 року Сабашук пообіцяв підтримати рішення про розпуск Верховної Ради, якщо таке розглядатиметься. Своє рішення він пояснив тим, що до складу парламенту входять «кнопкодави» без відповідного рівня професіоналізму, а всі рішення ухвалюються за межами сесійної зали. Поки питання розпуску ВР не порушувалося.

На початку року Сабашук пообіцяв збудувати храм Ісуса Христа Спасителя на площі Фестивальній у Запоріжжі. Хоча це не належить до його компетенції як народного депутата.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: