Вибори-2019: яка ймовірність реваншу колишніх «регіоналів»?

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

До виборів ще досить багато часу, щоб змінилася розстановка сил. Зараз очевидно, що відбувається розподіл медіаактивів, а це серйозний інструмент для нарощування рейтингів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков, оцінюючи передвиборчі тенденції.

Якщо оцінювати ймовірний реванш колишніх «регіоналів», то тут суть у тому, який сенс вкладати в слово «реванш», підкреслив він.

«Чи можемо ми побачити на посадах багатьох із тих, кого вже списали з рахунків? Так, можемо. Однак це наслідки кулуарних домовленостей, політики, яку проводив БПП», – зазначив Войтков.

За його словами, не були створені відповідні інституції, які б попередили можливість повернення тих, хто чимось себе заплямував.

Раптовий Медведчук. Колонка Леоніда ШвецяВіктор Медведчук останнім часом постійно фігурує в новинному полі України. З останнього – Медведчук купив телеканал 112.

Політтехнолог додав, що люстрація, яка була, стосувалася в основному середньої ланки політиків.

«Не було вироків, особливо щодо колишніх «регіоналів» топ-рівня. Маємо приклад фактично лише Єфремова, а щодо всім іншим справи майже розвалилися», – звернув увагу експерт.

Тому, на його думку, якщо під реваншем розуміти повернення на посади тих, кого ми вже не бачили, то ймовірність висока.

«Якщо ж під реваншем розуміти те, що одна політична сила, наразі наступниця Партії регіонів, наприклад, «Опозиційний блок» чи навіть якась інша політична сила, просто монополізуватиме владу так, як це зуміла зробити Партія регіонів та Янукович, то такого сценарію ми не побачимо», – пояснив він.

Фахівець наголосив, що ймовірний гібридний варіант. «Опозиційний блок» зможе збільшити свою присутність у ВР, також, мабуть, зможе зайти партія «За життя».

Він не виключив, що ми можемо побачити у ВР багато політичних сил, лояльних до РФ.

«Чи становитимуть вони більшість? Невідомо. Але можуть отримати більше мандатів, ніж раніше», – уточнив експерт.

«Це наслідок політики умовних договорняків, яка межує з компромісами. Це відповідальність тих, хто перебуває при владі й становить більшість у коаліції, – БПП та НФ», – резюмував Валентин Войтков.

Кого українці бачать наступним президентом – за посиланням.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: