Росія не реагує на пропозиції щодо обміну заручниками – Геращенко

Читать на русском
Україна поки не отримала від Росії жодної відповіді на всі пропозиції щодо обміну засуджених громадян Росії на українських в'язнів.
Омбудсмен Людмила Денісова і перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко

Україна й досі не отримала відповіді від Москви на пропозицію Києва відпустити більш ніж 30 засуджених росіян в обмін на звільнення українських заручників.

Про це заявила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко за підсумками зустрічі з омбудсменом Людмилою Денісовою на сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Сенцова пропонують номінувати на Нобелівську премію. Чи матиме це ефект та чого чекає РФ?Колишній президент Польщі Лех Валенса висунув кандидатуру українського режисера Олега Сенцова, який голодує більш ніж 100 днів, на Нобелівську премію миру.

«Є тривожна інформація про погіршення стану здоров'я Володимира Балуха, Олега Сенцова та інших», – написала Геращенко.

За її словами, Україна поки що не отримала від Росії жодної відповіді на всі пропозиції щодо обміну засуджених громадян Росії на українських в'язнів – ані в межах гуманітарної підгрупи в Мінську, ані через МЗС або інститут омбудсменів.

Геращенко зазначила, що також обговорювалася проблема українських рибалок, затриманих окупантами, а також засуджених вироками українських судів до лютого 2014 року, які відбувають покарання на окупованих територіях.

«Ці громадяни, засуджені за злочини, також є українськими громадянами. Українська сторона готова сприяти їх переміщенню, офіс уповноваженого готовий цим займатися (маючи відповідні звернення від родин і від самих засуджених). Уже 4 рази в межах Мінської групи я передавала представникам ОБСЄ цю інформацію й відповідні контакти офісу, але немає зрушень і в цьому питанні через штучні перепони з боку ОРДЛО», – написала віце-спікер.

Вона підкреслила, що, поки «Кремль не дасть відмашки, не буде жодних зрушень у питанні звільнення заручників або пошуку зниклих».

Раніше повідомлялося, що в ООН стурбовані критичним станом Сенцова.

Також нагадаємо, нардеп заявила, що Росія розігруватиме карту заручників на українських виборах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: