Київ стоїть на позиції Сенцова й пропонує обмін – Геращенко

Читать на русском
Україна домагається звільнення всіх українців, яких утримує Росія або підконтрольні їй бойовики Донбасу, й готова звільнити в обмін на це росіян.

Україна домагається звільнення всіх українців, яких утримує Росія або підконтрольні їй бойовики Донбасу, й готова звільнити в обмін на це росіян.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко в Facebook, передає «Слово і Діло».

Чи є варіанти звільнення Сенцова з російської колоніїНа сайті петицій до адміністрації президента США розмістили звернення із закликом врятувати Олега Сенцова. Правові варіанти звільнення політв’язня оцінили експерти.

«Олег Сенцов продовжує голодування з вимогою звільнити не лише його, а всіх українських політв'язнів у РФ. Така ж вимога й таку позицію на всіх переговорах займає й (офіційна) українська сторона», – заявила вона.

Геращенко нагадала, що за даними Міністерства закордонних справ та правозахисних організацій, «зараз у тюрмах РФ і в окупованому Криму незаконно, з політичних мотивів утримуються близько 70 українців і кримських татар, ще кілька десятків українців – військових і цивільних – незаконно утримують бандформування в ОРДЛО».

«Україна так і не отримала відповіді на ініціативу передати РФ 36 росіян – злочинців і терористів – заради звільнення наших», – констатувала політик.

«Також ми готові помилувати декілька десятків злочинців, причетних до війни на Донбасі, в лавах проросійських бандформувань, щоб витягнути наших із ОРДЛО. Ми не розділяємо українців у тюрмах РФ, Криму та Донбасу, пріоритет – звільнення всіх», – додала Геращенко.

Вона зазначила, що представники ОРДЛО в Мінську намагаються «розіграти кремлівський сценарій» про «обмін всіх встановлених на всіх встановлених», але стверджують, що «в їхніх тортурах тільки 20 українців» і вимагають від Києва видати 300 осіб.

«Шкода, що деякі представники ОБСЄ не заглиблюються в деталі й публічно підіграють цим ганебним і неприпустимим сценаріями. Ми стоїмо на інший формулі: українці, які незаконно утримуються в РФ, точно входять до списку встановлених осіб, адже весь світ знає, де перебувають Сенцов, Сущенко, Балух, Карпюк, Панов, Куку, Кольченко та інші», – заявила вона.

«Уже 4,5 місяця ми чекаємо відповіді РФ на наші пропозиції: заберіть 36 ваших – віддайте наших, дайте команду вашим маріонеткам в ОРДЛО забрати кілька десятків злочинців і віддати наших героїв», – обурилася Геращенко.

Вона також нагадала про пропозицію, щоб українська омбудсмен Людмила Денісова зустрілася зі своєю колегою з РФ Тетяною Москальковою 21-22 серпня в Мінську в рамках ТКГ для розблокування процесу звільнення утримуваних осіб.

«Україна до цього готова. Ми стоїмо на позиції Олега Сенцова й вимагаємо звільнити всіх!», – заявила вона.

Раніше Геращенко розповіла про тортури в ОРДЛО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: